Έκαψε γυναίκα, πεθερά και τα δυό του παιδιά. Εκτελέστηκε! – Η υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα πριν 50 χρόνια

Must Read

Ήταν μεσημέρι Κυριακής , 7 Μαΐου 1972 στα παλιά Δικαστήρια, στην οδό Σανταρόζα. Πλήθος δημοσιογράφων περίμενε την απόφαση thw υπόθεσης που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ο Βασίλης Λυμπέρης τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου είχε κάψει τα παιδιά του και τη γυναίκα και την πέθερά του! Κίνητρο κάτι χωφράφια που είχαν!

Οι δικαστές που δίκασαν τον Λυμπέρη αι τους συνεργάτες του

Η δίκη είχε κρατήσει τρεις μέρες. Οι μάρτυρες κατηγορίας υποστήριξαν ότι ο Λυμπέρης παντρεύτηκε τη Βασιλική για την προίκα της, κάτι χωράφια που είχε η μητέρα της. Πουλούσε τα κτήματά της και ξόδευε τα χρήματα σε διασκεδάσεις και χαρτιά. Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε μετά από 45λεπτη διάσκεψη. Ήταν καταδικαστική και για τον ίδιο και τους τέσσερις συνεργούς του.

Οι Βασίλης Λυμπέρης, 26 χρόνων και Παύλος Αγγελόπουλος, 18, καταδικάστηκαν τετράκις σε θάνατο για τους τέσσερις φόνους και σε 5 χρόνια φυλάκιση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο Θόδωρος Καπρέτσος, 24 χρόνων, σε τετράκις ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για τον εμπρησμό

Ο Θανάσης Σταμάτης, 22 χρόνων, σε τρία χρόνια φυλάκιση για απόκρυψη εγκληματικής δράσης των άλλων τριών

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Απογευματινή»

Όλα άρχισαν στις 5.10 τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου. Η Βασιλική Λυμπέρη βλέπει τον άντρα της να μπαίνει στο σπίτι τους και να βάζει φωτιά στο δωμάτιο που κοιμούνται η μητέρα της με τον ενός έτους γιο της, τον Γιωργάκη. Δίπλα της βρίσκεται η 2,5 χρόνων κόρη της Παναγιώτα. Ο άντρας της κρατά ακόμα στα χέρια του το δοχείο με τη βενζίνη. Δεν προλαβαίνει να φωνάξει. Την περιλούζει κι αυτή. Έντρομη βλέπει τον άντρα της να ανάβει ένα σπίρτο και να το πετά προς το μέρος της. Αμέσως όλα παίρνουν φωτιά…

Η Βασιλική έδωσε μάχη με τον θάνατο για 20 ώρες αλλά πριν ξεψυχήσει πρόλαβε να αποκαλύψει στη θεία της τον δράστη που ξεκλήρισε μια ολόκληρη οικογένεια. Ήταν ο ίδιος της ο άντρας!

Η Βασιλική και ο Βασίλης Λυμπέρης

Σύμφωνα με την προανάκριση ο 26χρονος τεχνίτης μπαταριών Βασίλης Λυμπέρης έπαιζε χαρτιά τα Χριστούγεννα του 1971 σε πανσιόν της Πλατείας Βάθη. Έμενε εκεί. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε εγκαταλείψει το σπίτι του. Τότε του μπήκε η ιδέα να σκοτώσει την πεθερά του που την θεωρούσε αιτία των κακών σχέσεων με την γυναίκα του. Υποσχέθηκε ένα αυτοκίνητο δώρο στον 17χρονο εργατοτεχνίτη Παύλο Αγγελόπουλο. Με τη σειρά του αυτός ενημέρωσε τον 24χρονο εργάτη Θόδωρο Καπρέτσο. Η πρώτη απόπειρα έγινε τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου. Ανακάλυψαν όμως ότι η βενζίνη δεν έφθανε. Το επανέλαβαν την επομένη. Ο Λυμπέρης ψύχραιμος άδειασε ένα μπιτόνι βενζίνης κάτω από το κρεβάτι της πεθεράς του. Η έκρηξη που ακολούθησε ξύπνησε τη γυναίκα του κοιμόταν με την κόρη της. Την ώρα που ο Λυμπέρης άδειαζε το δεύτερο δοχείο είδε τη γυναίκα του κι άκουσε τη κόρη του να κλαίει. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ανάψει το σπίρτο και να βάλει φωτιά και σε αυτό το δωμάτιο.

Από την εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης

Τι κάνεις είναι και τα παιδιά σου εδώ, φώναζε ο Αγγελόπουλος. Ο Λυμπέρης δεν δίνει σημασία.

Αργότερα ομολόγησε ότι με τον Παύλο Αγγελόπουλο, τον Θόδωρο Καπρέτσο και τον Θανάση Σταμάτη, όλοι συγκάτοικοι του στην πανσιόν είχαν υλοποιήσει το σχέδιο. Δεν ήθελε να καούν τα παιδιά του. Δεν γνώριζε ότι ήταν στο σπίτι!

Ακόμη και οι πιο έμπειροι αστυνομικοί ρεπόρτερ ομολογούσαν ότι δεν είχαν συναντήσει τέτοιο έγκλημα. Πατέρας να καίει όχι μόνο τη γυναίκα του και την πεθερά του, αλλά και τα παιδιά του; Μάλιστα ο Γιωργάκης εκείνο το απόγευμα θα έσβησε το πρώτο κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων του.

Στην αναπαράσταση το πλήθος λίγο έλειψε να λιντσάρει τους δράστες. Οι εφημερίδες έδιναν καθημερινά νέες πτυχές της υπόθεσης.

Επέστρεψαν στη πανσιόν. Εκεί τους περίμενε ο τέταρτος της παρέας Θ.Σταμάτης. Συμφώνησαν να δημιουργήσουν άλλοθι. Την ώρα του φόνου θα υποστήριζαν ότι έπαιζαν χαρτιά. Δεν υπολόγισαν όμως ότι κάποιο από τα θύματα θα μπορούσε να ζήσει.

Ο Λυμπέρης ξυρίστηκε, έβαλε βαζελίνη στα εγκαύματα κι έπεσε για ύπνο. Στις 7.30 πήγε κανονικά στη δουλειά του στο εργοστάσιο μπαταριών του γαμπρού του.

Κίνητρο του εγκλήματος ήταν τα χωράφια που είχε η πεθερά του. Ο Λυμπέρης ήθελε να τα πουλήσει και να τους δώσει τα χρήματα. Η ίδια αντιδρούσε.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί το Πάσχα του 1967, όταν ο πατέρας του Λυμπέρη, Γιώργος, νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο με έμφραγμα. Στον ίδιο θάλαμο βρισκόταν και ο πατέρας της Βασιλικής. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκαν αφού η Βασιλική είχε μείνει έγκυος. Μένει μαζί με τον πεθερό του και την πεθερά του. Από την πώληση ενός οικοπέδου της Βασιλικής ανοίγει ένα κατάστημα με μπαταρίες. Δεν πηγαίνει καλά και το κλείνει, Ο πεθερός πεθαίνει κι ο Λυμπέρης μαλώνει με την πεθερά του που αρνείται να τον ενισχύει οικονομικά. Η Βασιλική μένει και πάλι έγκυος και η πεθερά του πουλά ένα οικόπεδο για να ανοίξει μια μάντρα αυτοκινήτων.

Ο Βασίλης Λυμπέρης στη διάρκεια της απολογίας του

Η Βασιλική ανακαλύπτει, τυχαία, ότι ο άντρας της σχετίζεται με άλλη. Οι σχέσεις τους πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κάποια στιγμή ζητά διαζύγιο και η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 18 Ιανουαρίου 1972. Τότε ο Λυμπέρης καταλαβαίνει ότι χάνει την περιουσία και αρχίζει να μπαίνει στο μυαλό του το έγκλημα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγήθηκε στις φυλακές της Αίγινας. Τον έβαλαν στην απομόνωση. Οι άλλοι ποινικοί δεν τον ήθελαν τους κι απειλούσαν να τον λιντσάρουν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Εκτελέστηκε στις 25 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Ήταν ο τελευταίος κρατούμενος που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.

Ο άλλος καταδικασμένος σε θάνατο, ο 18χρονος Αγγελόπουλος βρισκόταν στις φυλακές Κέρκυρας περιμένοντας κι αυτός την εκτέλεσή του. Την τελευταία στιγμή λόγω της ηλικίας του (ανήλικος) η εκτέλεση αναβλήθηκε. Έπειτα από τρία χρόνια αναμονής, όπως προέβλεπε ο νόμος, μετατράπηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε 20 χρόνια μετά.

Ο κινηματογραφικός παραγωγός Τζέιμς Πάρις αποφάσισε να αξιοποιήσει κινηματογραφικά την ιστορία. Ο Βασίλης Μανουσάκης σε δύο εβδομάδες έγραψε το σενάριο. Ο Μάριος Ρετσίλας ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Η ταινία ήταν έτοιμη να προβληθεί τον Απρίλιο, λίγο πριν τη δίκη του Λυμπέρη. Η οικογένειά του με το αιτιολογικό ότι θα επηρέαζε τους δικαστές πέτυχε την προσωρινή απαγόρευσή της. Τελικά έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1972, προβλήθηκε στους μισούς που είχε εξασφαλίσει προβολή τους προηγούμενους μήνες κι είχε μέτρια εισπρακτική επιτυχία (56.650 εισιτήρια). Ο Λυμπέρης είχε ήδη εκτελεστεί κι ο κόσμος ήθελε να ξεχάσει την φριχτή αυτή ιστορία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This