Η νέα πανδημία μπορεί να προέλθει από τους αρουραίους

Νέα μελέτη δείχνει πως τα τρωκτικά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορονοϊών όπως ο SARS

Must Read

Τρόμο προκαλούν τα αποτελέσματα νέας μελέτης ειδικών, οι οποίοι, έπειτα από έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τρωκτικά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊών όπως ο SARS, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να προέλθει από τους αρουραίους!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον έκαναν γονιδιωματική ανάλυση διάφορων ειδών θηλαστικών, εξετάζοντας συγκεκριμένα τους υποδοχείς, στους οποίους συνδέονται οι ιοί SARS. Βρήκαν λοιπόν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ορισμένα είδη τρωκτικών στο παρελθόν είχαν εκτεθεί σε παρόμοιους με τον SARS κορονοϊούς, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πιθανότατα ένα ορισμένο επίπεδο αντίστασης. O SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός δηλαδή που προκαλεί τη νόσο Covid-19, είναι «ζωονοτικός», κάτι που σημαίνει ότι μεταπήδησε από κάποιο εκπρόσωπο του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο. Ερευνες κατά το παρελθόν έδειξαν ότι κινεζικές νυχτερίδες μπορεί να λειτουργήσουν ως ξενιστές σε διάφορους κορωνοϊούς τύπου SARS χωρίς να εκδηλώσουν ακραία συμπτώματα.

Μηχανισμοί ανοχής

Η ταυτοποίηση ζώων που εμφανίζουν παρόμοια αντίσταση σε τέτοιες λοιμώξεις -και ως εκ τούτου να λειτουργήσουν ως δεξαμενές ιών- είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα προγονικά τρωκτικά μπορεί να είχαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS» έγραφαν στην επιθεώρηση «PLOS Computational Biology» ο μοριακός βιολόγος Σον Κινγκ και η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Μόνα Σινγκ του πανεπιστημίου του Πρίνστον. Αυτό, τόνιζαν, είναι εξαιρετικά πιθανό να επέτρεψε στα τρωκτικά να αποκτήσουν «κάποια μορφή ανοχής ή αντίστασης σε κορωνοϊούς τύπου SARS ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων.

Και ως εκ τούτου, αυξάνεται η πιθανότητα ορισμένα σύγχρονα είδη τρωκτικών να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να μην έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Η συνέχιση της εξερεύνησης των προσαρμογών σε ζώα-ξενιστές κορωνοϊών θα είναι σημαντική ώστε τελικά να κατανοήσουμε ποια ζώα έχουν ενδεχομένως αναπτύξει μηχανισμούς ανοχής μέσω αρχαίων εκθέσεων σε ιούς που μοιάζουν με SARS και μπορεί να είναι φορείς τους. Τέτοιες μελέτες θα μας βοηθήσουν επίσης να βρούμε αυτούς που είναι ευάλωτοι συμπτωματικοί ξενιστές, όπως έχουν αποδειχθεί οι άνθρωποι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This