Η Όμικρον έχει μικρότερη ικανότητα να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα

Must Read

Το ενδιαφέρον τους στην παραλλαγή Όμικρον έχουν στρέψει οι ερευνητές και τώρα δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία από το Χονγκ Κονγκ και μία από τις ΗΠΑ, συνηγορούν στο ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει σημαντικά μειωμένη παθογονικότητα, δηλαδή μικρότερη ικανότητα να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στην πρώτη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν, μελέτησαν την ικανότητα αναπαραγωγής και την παθογονικότητα της Όμικρον τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων και εντέρου όσο και σε ποντίκια. Στα εργαστηριακά πειράματά τους βρήκαν ότι η Όμικρον μπορεί να πολλαπλασιαστεί λιγότερο σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις παραλλαγές Αλφα, Βήτα και Δέλτα.

Η Όμικρον βρέθηκε ότι είναι πάνω από τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική στον πολλαπλασιασμό της σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ αντίθετα οι παραλλαγές Αλφα, Βήτα και Δέλτα είχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό ιό.

Μια δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύτηκε στο «Nature», με επικεφαλής τους Μάικλ Ντάιαμοντ του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις και Γιοσιχίρο Καβαόκα του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα -ύστερα από πειράματα σε ζώα- ότι η Όμικρον έχει μειωμένη ικανότητα να προκαλεί λοίμωξη και νόσο σε σχέση με τη Δέλτα και άλλες παραλλαγές. Όταν συγκρίθηκαν τα επίπεδα του ιού στο αναπνευστικό των ζώων, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα επίπεδα του ιικού γενετικού υλικού (RNA) όσο και του ενεργού ιού ικανού να μολύνει ήταν μειωμένα στα ζώα που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον.

Ενδεικτικά, τρεις μέρες μετά τη λοίμωξη το ιικό φορτίο στη μύτη και στους πνεύμονες των ζώων με Όμικρον ήταν δέκα έως 100 φορές χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των ζώων που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Βήτα. Τέλος, Σουηδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Όμικρον μπορεί σε κάποιον βαθμό να διαφεύγει τα αντισώματα, αλλά δεν ξεφεύγει από τα κύτταρα μνήμης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This