Οι «παγίδες» της Σαρακοστής

Τι πρέπει να αποφύγουμε στη διατροφή μας μέχρι και την ημέρα του Πάσχα

Must Read

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα. Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα, η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πρέπει να καταναλώνουμε οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αβγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κ.λπ. μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Θαλασσινά

Στο σαρακοστιανό τραπέζι τα θαλασσινά έχουν σημαντική θέση. Ολα τα θαλασσινά περιέχουν λίγες θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητης για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Ωστόσο, τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερίνης και η κατανάλωσή τους από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να είναι χαμηλή. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη υπέρ ή υποθυρεοειδισμό). Για λιγότερες θερμίδες προτιμήστε τα ψητά ή τα βραστά και αποφύγετε τα τηγανητά. Και επειδή μέτρον άριστον, η κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι περίπου: 1-2 τεμάχια μαλακόστρακα, 100 γρ. (1 μικρό πλοκάμι) μαλάκια και 4-5 τεμάχια οστρακοειδή.

Οσπρια

Τα όσπρια αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, διαλυτές φυτικές ίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και είναι μία καλή επιλογή για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιατί, εκτός των άλλων, προκαλούν κορεσμό. Ενα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικές ίνες και περίπου 200 θερμίδες. Οσοι πάσχετε από κολίτιδα καταναλώστε μια μικρή ποσότητα και αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση λαχανικών, γιατί θα σας προκαλέσουν φούσκωμα και ενόχληση.

Λαχανικά

Την Καθαρά Δευτέρα τα λαχανικά τρώγονται ως ωμή σαλάτα αλλά και ως τουρσί (προσοχή στην υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι).

Λαγάνα

Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι πολλές, οπότε είναι κρίμα να φάτε πάνω από μία φέτα.

Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Προσοχή όμως γιατί περιέχει πολλές θερμίδες εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε λάδι.

Ελιές

Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη. Εξι ελιές είναι όσο χρειάζεστε και παρέχουν 48 θερμίδες.

Ποτό

Η ημέρα επιβάλλει ούζο, προσοχή όμως μην ξεπεράσετε τα 4-5 δάχτυλα. Πολύ καλύτερη επιλογή είναι το κρασί, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών. Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.

Γλυκά

Τέλος, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του! Το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας είναι ο χαλβάς, που προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε και κάποιο γλυκό του κουταλιού ή του ταψιού. Μία μερίδα γλυκό μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις, ακόμα και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μην ξεχνάτε όμως ότι μία μερίδα χαλβά είναι περίπου δύο δάχτυλα και περιέχει περίπου 260 θερμίδες. Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This