Η σημασία της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή

Must Read

Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που αφήνει ο καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα είναι τα σημάδια στο σώμα της. Η αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών είναι κάτι που δεν αλλάζει μόνο τη φυσική εμφάνιση της γυναίκας, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ίδια τη θηλυκότητά της. Πολλές είναι οι γυναίκες, οι οποίες μετά από μια μαστεκτομή θα βιώσουν τον «ακρωτηριασμό» της θηλυκότητάς τους, ένα συνδυασμό συναισθημάτων που περιλαμβάνει την απώλεια, τη θλίψη και το αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό τους.

Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο κ. Γεώργιος Κόκκαλης, Πλαστικός Χειρουργός και τέως Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», στη σύγχρονη «φαρέτρα» του πλαστικού χειρουργού υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποκατάστασης που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποκαταστήσουν το στήθος τους και να ξαναβρούν την αυτοπεποίθησή τους.

Κύριε Κόκκαλη, για ποιους λόγους μπορεί μια γυναίκα να οδηγηθεί σε αποκατάσταση μαστού;

H απώλεια του μαστού μιας γυναίκας προκαλεί ισχυρά συναισθήματα κατωτερότητας έναντι των υγειών γυναικών, δημιουργώντας φόβο για πιθανή κοινωνική της απομόνωση. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στο χώρο εργασίας της και στο ευρύτερο περιβάλλον της, υπό την έννοια ότι την κοιτάζουν με περιέργεια για να δουν εάν έχει αλλάξει κάτι στην εμφάνισή της μετά τη μαστεκτομή.

Η γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα ένδυσης, πιο συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου χρειάζεται να αλλάξει την ενδυμασία της, ιδίως στη θάλασσα, τοποθετώντας εξωτερικές προθέσεις συνήθως σιλικόνης. Οι προθέσεις αυτές μπορεί να λύνουν προσωρινά το πρόβλημα, αλλά προκαλούν άλλες παρενέργειες όπως υπεριδρωσία και δερματίτιδα που την αναγκάζουν να τις βγάλει, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να αναζητούν απομονωμένες παραλίες για να κολυμπήσουν.

Ένας ακόμη λόγος που η γυναίκα με μαστεκτομή επιθυμεί την αποκατάσταση του μαστού της, είναι η σεξουαλική της ζωή. Η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή συνήθως αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και απομακρύνεται από το σύντροφό της, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις την εγκαταλείπει ή της δείχνει υπερβολική συμπαράσταση και κατανόηση, γεγονός το οποίο μπορεί να την κουράζει.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η αποκατάσταση του μαστού δεν είναι μια κοσμητική επέμβαση, αλλά μία επέμβαση που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα αυτά και να αποκαταστήσει, κατά το δυνατόν, την εικόνα του εαυτού της (self image).

Πώς λαμβάνεται η απόφαση για το σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού; Είναι πάντα μονόδρομος η μαστεκτομή;

Η απόφαση για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου θα ληφθεί στο ογκολογικό συμβούλιο που συνήθως αποτελείται από το μαστολόγο, τον ακτινοθεραπευτή και τον ογκολόγο, οι οποίοι και θα αποφασίσουν ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή εάν θα διενεργηθεί ογκεκτομή ή μαστεκτομή με αφαίρεση ή όχι των λεμφαδένων, καθώς και εάν θα ακολουθήσει μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή και τα δύο.

Εάν ληφθεί η απόφαση ογκεκτομής ή τμηματεκτομής, τότε ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει το ιστικό έλλειμμα με ογκοπλαστική, δηλαδή με τη μεταφορά τμημάτων του υπολοίπου μαζικού αδένα για τη συμπλήρωση του ιστικού ελλείμματος.

Είναι σημαντική η συνεργασία ασθενούς και πλαστικού χειρουργού σε περίπτωση μαστεκτομής;

Εάν αποφασισθεί μαστεκτομή θα πρέπει, αφού ενημερωθεί η ασθενής, να ακολουθήσει συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό για τη δυνατότητα αποκατάστασης του μαστού, αφενός μεν για τον χρόνο που θα διενεργηθεί, δηλαδή αμέσως μετά από την μαστεκτομή ή μετά το πέρας της μετεγχειρητικής θεραπείας, καθώς και η πιθανή μέθοδος αποκατάστασής του.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει η επέμβαση αποκατάστασης μαστού; 

Η άμεση αποκατάσταση του μαστού παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι η ασθενής ξεπερνά ευκολότερα το ψυχολογικό τραύμα της απώλειας του μαστού της, εφόσον όταν θα ξυπνήσει από το χειρουργείο έχει ήδη γίνει η αποκατάσταση και θα έχει ένα μαστό περίπου όμοιο με αυτόν που αφαιρέθηκε. Το μειονέκτημα είναι ότι παρατείνεται ο χρόνος του χειρουργείου και η μετεγχειρητική της νοσηλεία. Μια απώτερη αποκατάσταση έχει το πλεονέκτημα ότι η ασθενής συνειδητοποιεί την απώλεια του μαστού, οπότε δέχεται ευκολότερα τη μορφή του αποκατασταθέντος μαστού.

Μιλήστε μας για τις διαθέσιμες μεθόδους αποκατάστασης του μαστού για τον σύγχρονο πλαστικό χειρουργό. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου;

Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να διενεργηθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με την προηγηθείσα θεραπεία, π.χ. ακτινοθεραπεία, και σύμφωνα πάντα με την επιθυμία της ασθενούς. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού είτε χρησιμοποιώντας ενθέματα σιλικόνης, είτε τους ίδιους τους ιστούς της γυναίκας. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Συνήθως, η αποκατάσταση διενεργείται σε δύο ή και σε τρεις χρόνους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η αποκατάσταση διενεργείται με ενθέματα στον πρώτο χρόνο της, τοποθετείται ο διατατής του δέρματος της μαστεκτομής, δηλαδή ένα μπαλόνι με μια βαλβίδα, δια μέσω της οποίας διενεργείται προοδευτική διάταση του δέρματος με την έγχυση σε τακτά χρονικά διαστήματα φυσιολογικού ορού. Πέντε έως έξι μήνες αργότερα ακολουθεί ο δεύτερος χρόνος αποκατάστασης με την αντικατάσταση του διατατή με το καταλλήλου μεγέθους ένθεμα σιλικόνης και η επέμβαση εξομοίωσης του υγιούς μαστού με σμίκρυνση, ανόρθωση ή αύξηση αυτού. Δύο έως τρεις μήνες αργότερα διενεργείται η αποκατάσταση της θηλαίας άλω και της θηλής του προς αποκατάσταση μαστού. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μια σχετικά απλή μέθοδος, ο χειρουργικός χρόνος είναι σχετικά μικρός και δεν έχει πολλές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Το μειονέκτημα της όμως, είναι ότι χρησιμοποιούνται ξένα σώματα. Όταν το δέρμα του προς αποκατάσταση μαστού είναι ουλώδες ή ακτινοβολημένο θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση καταρχήν του κατεστραμμένου δέρματος με υγιές δέρμα που λαμβάνεται συνήθως από την πλάτη και κατόπιν ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία αποκατάστασης.

Ένας άλλος τρόπος αποκατάστασης του μαστού είναι η χρησιμοποίηση των ίδιων ιστών της γυναίκας. Με τη μέθοδο αυτή, χρησιμοποιείται προς αποκατάσταση του όγκου του μαστού και του ελλιπούς ή κατεστραμμένου δέρματος ο ορθός κοιλιακός μυς και τμήμα δέρματος του κοιλιακού τοιχώματος. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα της μη χρήσης ξένων σωμάτων και της εμφάνισης μιας πιο φυσιολογικής σύστασης μαστού και διενέργεια συγχρόνως κοιλιοπλαστικής. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι αδυνατίζουν τα κοιλιακά τοιχώματα και χρειάζεται η χρήση κοιλιακού δίκτυ. Επιπλέον, παρατείνεται η διάρκεια του χειρουργικού χρόνου.

Το μειονέκτημα του αδυνατίσματος του κοιλιακού τοιχώματος αποφεύγεται με άλλες μεθόδους αποκατάστασης με τη μεταφορά δέρματος και λίπους από το κοιλιακό τοίχωμα με τη βοήθεια μικροαγγειακών αναστομώσεων των αγγείων της περιοχής της κοιλιάς με αγγεία στο θωρακικό τοίχωμα, με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό στη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου, αλλά και η παράταση του χειρουργικού χρόνου τουλάχιστον 10-12 ώρες.

Μπορείτε, τέλος, να μας εξηγήσετε πότε και πώς πραγματοποιείται η αποκατάσταση της θηλαίας άλω;

Τρεις μήνες μετά το δεύτερο χρόνο της αποκατάστασης διενεργείται η αποκατάσταση της θηλαίας άλω και της θηλής. Η θηλαία άλως αποκαθίσταται με δερματικό μόσχευμα από την μηροβουβωνική χώρα ή με δερμόστιξη (τατουάζ) και της θηλής από τμήμα της θηλής του υγιούς μαστού ή με δερματικούς κρημνούς της περιοχής της μαστεκτομής.

Η απλούστερη, η πιο σύντομη και με λιγότερες επιπλοκές μέθοδος αποκατάστασης του μαστού είναι και η καλύτερη. Η προσπάθεια του πλαστικού χειρουργού είναι η δημιουργία ενός μαστού, κατά το δυνατόν όμοιο και συμμετρικό με τον υγιή μαστό. Στην προσπάθεια αυτή εκτός από την επιλογή και καλή εκτέλεση της καταλληλότερης μεθόδου αποκατάστασης του μαστού απαιτείται και η κατανόηση της ασθενούς ως προς το τελικό αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός «νέου» μαστού.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση επικοινωνήστε με το  210 6710090 & 6932439728, ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης είναι στη διάθεση σας. 

Τα ιατρεία του Δρ. Κόκκαλη βρίσκονται:

Χαλάνδρι: Λ. Μεσογείων 307, 152 31 

Τηλ. 2106710090 

 

Κερατσίνι: Π. Φύσσα 47 (πάροδος Κεφαλληνίας) 18757

Τηλ. 2104323084

Info:

Ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης είναι Πλαστικός Χειρουργός και διατηρεί το ιατρείο του στο Χαλάνδρι, με ειδίκευση στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική.
Είναι απόφοιτος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική στο Department of Plastic and Jaw Surgery (Frenchay Hospital, Bristol, UK), στο Plastische und Wiederstellung Chirurgie Abteilung (Universitatsklinik, Innsbruck, Austria) και στο Memorial Sloan Kettering Hospital (New York, USA).

Το 1997 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», ως Συντονιστής Διευθυντής, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μικροχειρουργικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος ενώ διατελεί μέχρι και σήμερα Tαμίας της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πανελληνίων Συνεδρίων Πλαστικής Χειρουργικής, Μικροχειρουργικής, Μελανώματος και Ογκολογικών Συνεδρίων. Συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και σαν ομιλητής σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια.

Υπήρξε εκπαιδευτής ειδικευομένων στην Πλαστική Χειρουργική και άλλων ειδικοτήτων καθώς και μέλος της Επιτροπής χορήγησης ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής, διορισθείς από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Η κλινική του έλαβε πολλές φορές βραβεία για τη εκπόνηση κλινικών και πειραματικών ερευνών. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και υπήρξαν σημεία αναφοράς σε πολλούς ξένους ερευνητές. Υπήρξε μέλος εθελοντικών ομάδων προσφοράς ιατρικής βοήθειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οργάνωσε και συμμετείχε πλειστάκις σε εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης του πληθυσμού της υπαίθρου σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου δέρματος, του μελανώματος και του καρκίνου μαστού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This