Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κοροναϊό: «Δεν υπάρχει λόγος να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Must Read

Τα «πλοκάμια» του αρχίζει να απλώνει ο νέος κοροναϊός, καθώς σε όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να βεβαιώνονται κρούσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συνιστά παγκόσμια απειλή και δεν υπάρχει λόγος να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο  διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους  υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. 

Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι».

Πάντως, το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε σήμερα η Σιγκαπούρη.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Δείτε επίσης: Κοροναϊός: Η Κίνα επιβεβαίωσε 571 κρούσματα – Ο ιός έφτασε και στη Βραζιλία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση, ενώ 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επίσης, η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ανησυχία στην Ιταλία

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκεται από σήμερα και η Ιταλία. Μια τραγουδίστρια της λυρικής, που βρισκόταν στην Κίνα και επέστρεψε την πατρίδα της, θεωρείται ύποπτη να έχει κολλήσει τον κοροναϊό. Η τραγουδίστρια βρισκόταν σε περιοδεία στην ασιατική χώρα, η οποία περιλάμβανε και την περιοχή της Ουχάν. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Μπάρι με πυρετό και βήχα, ωστόσο σήμερα οι γιατροί θα είναι σε θέση να πουν αν πράγματι αποτελεί κρούσμα του κοροναϊού.

Σε ζώνες καραντίνας δυο κατασκηνώσεις

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό», έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Σήμερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν επίσης την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, που θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

Στην ίδια κίνηση προχώρησε σήμερα και το Πεκίνο που ανακοίνωσε ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος.

Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, και διαρκούν μία εβδομάδα. Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.

Έφτασε και στο Βιετνάμ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

«Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί για ύποπτα συμπτώματα στα αεροδρόμια Νχα Τρανγκ και Ντανάνγκ, όπου πολλοί Κινέζοι επισκέπτες φθάνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νγκουγιέν Τρουόνγκ Σον.

«Όλοι οι επισκέπτες από τις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδικά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε σήμερα η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Επιπλέον, την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Ουχάν.

Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη σήμερα το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη.

Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.

Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επιπλέον, η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Ουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.

«Θέλει ψυχραιμία και σύνεση»

Σε αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδριάζει ξανά σήμερα, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, για τον κοροναϊό (2019-nCoV), όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη συνάντηση που είχε το απόγευμα στο υπουργείο με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις τους για το θέμα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την διεθνή κοινότητα, και οι δύο ήταν ψύχραιμοι και παρέπεμψαν στις επιστημονικές απόψεις.

«Τις αποφάσεις και τις οδηγίες τού ΠΟΥ θα ακολουθήσουμε. Με ψυχραιμία, με σύνεση και με ένα σχέδιο τέτοιο το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα. Επειδή ακούω και βλέπω ότι μιλούν πολλοί, καλό είναι γι αυτά τα θέματα να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες- αυτοί που έχουν την επιστημονική επάρκεια να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στη χώρα οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά για το θέμα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της συνάντησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Κυριακίδου: «Δεν είναι η ώρα να δημιουργούμε πανικό και άγχος, περιμένουμε τα αποτελέσματα τής συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε», είπε η Ευρωπαία επίτροπος.

Ανέφερε, επίσης, πως ενημέρωσε τον υπουργό για τις επαφές που έχουν γίνει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του κοροναϊού.

«Είχα χθες μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλίας και σήμερα τηλεφώνησα στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ. Ο ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα, και ποια μέτρα. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες τις ΕΕ είναι σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για να υπάρξει μια σωστή επικοινωνία» κατέληξε η Επίτροπος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This