«Αλλαγή δόγματος» στους κανόνες εμπλοκής, αν η Τουρκία κάνει πως μπαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Must Read

Αποφασισμένοι να απελευθερώσουν τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εισβάλει για έρευνες και γεωτρήσεις δηλώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί

«Θα συντρίψουμε οποιονδήποτε επιβουλέα κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει», Κ. Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Η Ελλάδα έτοιμη να απελευθερώσει τους κανόνες εμπλοκής και να πατήσει το… κόκκινο κουμπί σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις. Αυτό δηλώνουν πλέον σαφώς και κατηγορηματικώς οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού στέλνοντας το μήνυμα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, πώς η στρατιωτική απάντηση είναι δεδομένη αν επιχειρήσει να θίξει ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

Το τελευταίο διάστημα η Αθήνα έχει αλλάξει «δόγμα», όσον αφορά στις δημόσιες θέσεις και απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα, δείχνοντας πώς δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής  στα καουμποηλίκια της Άγκυρας. Έχουν αντιληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ότι, από διπλωματική γλώσσα το καθεστώς Ερντογάν δεν παίρνει και όσο η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου τόσο η Τουρκία αυξάνει την πολεμική της ρητορική όχι για να αμφισβητήσει, αλλά για να υφαρπάξει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ασφαλώς και οι εισηγήσεις των στρατιωτικών. Το έδειξε άλλωστε με την δήλωση του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όταν είπε «θα συντρίψουμε οποιονδήποτε επιβουλέα κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει». Η Τουρκία δεν είναι άτρωτη. Έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στα οποία έχει διασπείρει τις δυνάμεις της και… ματώνει. Εκτός αυτού, δεν μπορεί άλλο η Ελλάδα να κάνει το καλό παιδί και η Τουρκία με τσαμπουκάδες, εκβιασμούς και απειλές να θέλει να εισβάλει σε ξένα εδάφη. Αυτό είναι και μήνυμα προς τη Δύση που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι ισχυρές και μπορούν να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στις τουρκικές αν επιχειρηθεί να σταλεί γεωτρύπανο για έρευνες και γεωτρήσεις σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, την Ρόδο, την Κάρπαθο ή την Κρήτη όπως απειλεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν σημεία που η Ελλάδα υπερτερεί έναντι του εχθρού, όπως κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στην επιφάνεια, όπως και στον αέρα, η ποιοτική μας υπεροχή μπορεί να κρίνει την εξέλιξη ενός στρατιωτικού επεισοδίου. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Αυτό ήταν το έγκλημα της κρίσης του 1996 στα Ίμια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούσαν, αλλά ο Κώστας Σημίτης και η παρέα του δεν ήθελαν, με συνέπεια οι Τούρκοι να μιλούν για «γκρίζες ζώνες».

Μέχρις ότου, ωστόσο, αποφασιστεί να πατηθεί το κόκκινο κουμπί είτε εκτόξευσης ενός πυραύλου, είτε μίας τορπίλης, γενικώς να υπάρξει στρατιωτικό επεισόδιο ή σύρραξη, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να προηγηθούν. Είναι αυτά της αποτροπής. Η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και αποτροπής μίας ενέργειας που θα δημιουργούσε τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχει σενάρια λειτουργίας αποφυγής μίας προβοκάτσιας σε ένα σημείο για να προκληθεί κατάληψη εδάφους σε κάποιο άλλο. Σε ένα βαθμό μάλιστα τα έχει δοκιμάσει σε ανάλογες περιόδους που το κλίμα της έντασης ανέβηκε σε επικίνδυνα σημεία. Μία εξ αυτών ήταν και το 2018, που είχαμε συνεχή επεισόδια με την Τουρκία. Αν η δύναμη αποτροπής είναι ισχυρή και αποφασιστική τότε δύσκολα οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε πολεμικό επεισόδιο.

Εδώ και χρόνια έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της σε σημεία του Αιγαίου που θεωρούνται υψηλού κινδύνου η Ελλάδα, κλείνοντας πιθανές διόδους, ενώ όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές το παιχνίδι θα παιχτεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, λόγω, αφενός του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και αφετέρου των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή. Στην περιοχή αυτή λοιπόν η Ελλάδα ενισχύει τη ναυτική παρουσία της, είτε στέλνοντας μονάδες στην Κρήτη ή σε νησιά όπως το Καστελόριζο, είτε συμμετέχοντας σε διεθνείς αποστολές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από τις οποίες αν παραστεί ανάγκη μπορεί να απεμπλακεί για εθνικούς λόγους. Μην ξεχνάμε πώς τα αντιαεροπορικά συστήματα της Κρήτης και ειδικά οι ρωσικοί S-300 μπορούν να «κατεβάσουν» πολλά τουρκικά μαχητικά. Στο νησί επίσης υπάρχουν από τα πιο σύγχρονα F-16, οι πιλότοι των οποίων έχουν τεράστια εμπειρία στις αναχαιτίσεις και στο πως να εγκλωβίζουν στα ραντάρ τους, τους Τούρκους.

Επίσης, η χώρα μας έχει αναπτύξει, λόγω και της καλής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια με τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς, ένα καλό δίκτυο πληροφοριών. Γνωρίζει τις τουρκικές κινήσεις και ανάλογα μπορεί να πράξει. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλώνται δυνάμεις, χρόνος και χρήμα, με ελληνικές περιπολίες, αν η Τουρκία, έχει για παράδειγμα τα πλοία της στα λιμάνια. Θα πρέπει όμως, όταν αντιληφθεί ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζει να προκαλέσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να βρίσκεται εκεί πριν τα τουρκικά πλοία. Είναι κρίσιμης και ζωτικής σημασίας να μην επιτραπεί αυτό που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This