Σωσίβιο… επειγόντως! Χωρίς ναυαγοσώστες οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των πνιγμών

Must Read

Έχοντας μπει στην καρδιά του καλοκαιριού και με την προσέλευση του κόσμου στις ελληνικές παραλίες να θυμίζει… 2019, ο προβληματισμός για την ασφάλεια των λουομένων εντείνεται και προκαλεί ανησυχίες εν όψει του τελικού απολογισμού της φετινής περιόδου.

Κι αυτό γιατί η ναυαγοσωστική περίοδος άρχισε φέτος πολύ αργότερα από το κανονικό, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, και οι πύργοι στις ελληνικές λουτρικές εγκαταστάσεις παραμένουν άδειοι.

Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται… ραγδαία αύξηση πνιγμών! Κι αυτό, την ώρα που φέτος οι έλεγχοι του Λιμενικού στις παραλίες που οφείλουν να έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη είναι πιο αυστηροί. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων της Λιμενικής Αστυνομίας, από την 1η Ιουνίου ως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου έχουν συμβεί 54 θαλάσσια ατυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 46 ανθρώπους.

Σε 15 περιστατικά αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο πνιγμός, ενώ για τα υπόλοιπα 31 ο θάνατος αποδίδεται σε άλλες αιτίες -καρδιακά επεισόδια ή άλλα θέματα υγείας- ωστόσο, από τη στιγμή που κατά τη νεκροτομή διαπιστώνεται νερό στους πνεύμονες, καταγράφεται ως πνιγμός. Τέσσερις από τους πνιγμούς έχουν συμβεί σε λουτρικές εγκαταστάσεις, ενώ οι 42 θάνατοι σημειώθηκαν σε εκμισθωμένες και πολυσύχναστες παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, αν και η παρουσία του είναι υποχρεωτική!

Αύξηση περιστατικών τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος έχει χαρακτηριστεί ο μήνας κατά τον οποίο εντοπίζεται αύξηση των περιστατικών, καθώς είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στις παραλίες. Από τις 3.500 παραλίες που διαθέτει η χώρα μας 335 ορίζονται ως «πολυσύχναστες», σύμφωνα με το ΠΔ31/2018. Από αυτές, μόλις οι 265 διαθέτουν ναυαγοσωστική κάλυψη, ενώ 70 παραλίες λειτουργούν -παράτυπα- χωρίς παρουσία ναυαγοσώστη! Πέρυσι 514 παραλίες ήταν χαρακτηρισμένες ως λουτρικές εγκαταστάσεις, αλλά κάλυψη είχαν οι 392 και στις υπόλοιπες 122 επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Οι παραβάτες για μη επανδρωμένο πύργο υπόκεινται σε επιβολή προστίμου, με το ποσό να ανέρχεται έως και 15.000 ευρώ τη σεζόν. Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η Λιμενική Αστυνομία έχει βεβαιώσει 178 παραβάσεις, με την ευθύνη να βαρύνει κατά 90% τους δήμους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ευθύνης του δήμου τα πρόστιμα δεν αποδίδονται στο ακέραιο, καθώς προτιμούν το ρίσκο από την έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης! Αν, όμως, προκύψει περιστατικό πνιγμού, τότε επιβάλλεται βαρύτερο πρόστιμο και για τη μη επάνδρωση του ναυαγοσωστικού πύργου.

Την περσινή σεζόν εργάστηκαν 671 ναυαγοσώστες στις ελληνικές παραλίες, όμως για το καλοκαίρι του 2020 -λόγω κορωνοϊού- αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια του δήμου ή του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την παραλία το πότε θα ορίσει ναυαγοσωστική κάλυψη, ενώ η παρουσία ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική από 1ης Ιουνίου έως και 31 Σεπτεμβρίου.

Μείωση αμοιβών

Ωστόσο φέτος, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι ναυαγοσώστες, τόσο οι δήμοι όσο και οι ανάδοχες εταιρίες επιλέγουν να αφήνουν κενά. Μάλιστα, μειώνουν τις αμοιβές που πρέπει να καταβάλλουν, επικαλούμενοι ότι ο κόσμος στις παραλίες είναι… λιγότερος από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του κορωνοϊού! Εκτός αυτού, δεν αναγνωρίζουν την αύξηση κατά μία ώρα ημερησίως στις ώρες που προβλέπεται παρουσία ναυαγοσώστη στους πύργους των ακτών.

Έτσι, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τόσο οι ηλικιωμένοι λουόμενοι όσο και τα ανήλικα που διαφεύγουν της προσοχής των γονέων και παρασύρονται με φουσκωτά. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι 456 πνιγμοί της περασμένης τριετίας καταγράφηκαν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, ενώ οι 67 σε παραλίες με ναυαγοσώστη εκτός του ωραρίου του. Ρόδος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα έχουν καταγράψει τους περισσότερους πνιγμούς.

Οι εξετάσεις των επαγγελματιών ναυαγοσωστών, που διεξάγονται από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον φέτος, λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Όταν άρχισε η καλοκαιρινή περίοδος, τα Λιμεναρχεία δεν μπορούσαν να τις διενεργήσουν, λόγω φόρτου εργασίας. Ωστόσο, ύστερα από πιέσεις των υποψηφίων και των ναυαγοσωστικών ακαδημιών προσδιορίστηκαν για την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, αλλά τις πραγματοποίησαν μόλις 15 Λιμεναρχεία.

Σερβιτόροι και pool boys

Όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες, σε μια χώρα με 15.147 χιλιόμετρα ακτογραμμής που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον κλάδο και οι υπεύθυνοι οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το έργο που επιτελούν στην ασφάλεια των λουόμενων. Κι αυτό, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από υποψηφίους για τις απαιτήσεις των αναδόχων και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Είναι πολλοί αυτοί που αξιώνουν από τον ναυαγοσώστη να παίρνει παραγγελίες… σερβιτόρου, να μοιράζει πετσέτες, να ανοίγει και να διορθώνει ομπρέλες, να κάνει το pool boy σε πισίνες και άλλα πάρεργα, τα οποία απαγορεύονται ρητά από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Και όλα αυτά, ενώ είναι δεδομένο ότι ο ναυαγοσώστης θα είναι ο πρώτος που θα κληθεί να απολογηθεί, ενώπιον των Αρχών και του εισαγγελέα, για τη θέση του σε ενδεχόμενο ατυχήματος ή δυστυχήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This