Η Τουρκία μας κουνά το δάχτυλο με NAVTEX, κατηγορίες, απειλές, παραβιάσεις – Εμείς τι κάνουμε;

Αν η Ελλάδα και η ΕΕ δεν αντιδράσουν και τώρα με κοινό σχέδιο αποτροπής ενάντια στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι παραδίνονται στις ορέξεις του σουλτάνου;

Must Read

Η Τουρκία ευτελίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου και μαζί όσους τον επιθυμούν διακαώς. Με προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν και οι ακόλουθοί του (Ακάρ, τουρκικό ΥΠΕΞ) επιδίδονται σε ασταμάτητο πόλεμο προπαγάνδας, την ώρα που το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα και αναμένει

Η Άγκυρα εν τω μεταξύ εξέδωσε αντι-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική αντίστοιχη οδηγία, δίνοντας συνέχεια στον… πόλεμο των NAVTEX: ξεκίνησε με την τουρκική για το Καστελlόριζο αργά το βράδυ τη Κυριακής, απάντησε η Ελλάδα τη Δετέρα με αντι-ΝAVTEX και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Άγκυρα… ανταπάντησε με νέα NAVTEX.

Δείτε ακόμα: Μόνη απάντηση στην Τουρκία η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια!

Τα… έψαλε στην ΕΕ ο Ερντογάν!

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και ιδίως τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε στον Μισέλ ότι η Τουρκία αναμένει «συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ για τη διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Τουρκίας»!

Ο Τούρκος Πρόεδρος με θράσος, που του το επιτρέπουν βεβαίως οι συνομιλητές του, ζήτησε επίσης από τον Μισέλ να εκπληρώσει η ΕΕ τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου για την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων!

«Μη μας δοκιμάζετε», απειλεί ο Ακάρ!

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ότι το τουρκικό ναυτικό θα προστατέψει το Oruc Reis, ο Χουλουσί Ακάρ ανέβασε κι άλλο τους τόνους και αναφέρθηκε ξανά στο Καστελλόριζο: «Μη μας δοκιμάζετε. Ελάτε να λύσουμε με διάλογο και να κάνουμε ό,τι πρέπει με συνομιλίες, με διαπραγματεύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσετε σε ένα νησί 10 τ.χλμ. 40 χιλ. τ.χλμ. θαλάσσια δικαιοδοσία. Ακόμη και να το δίνατε, ακόμη και να το σκεφτόσασταν, ακόμη κι αν το έχετε χαράξει και σχεδιάσει, μην περιμένετε από εμάς να το δεχτούμε! Δεν πρόκειται».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ δεν έμεινε εκεί, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «κακομαθημένη» και είπε για τη Γερμανία, αν και δεν την κατονόμασε, ότι μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας! Τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή!

«Με κάθε ευκαιρία ένταση, με κάθε ευκαιρία επίθεση, με κάθε ευκαιρία συμπεριφορές που στόχο έχουν την κλιμάκωση των γεγονότων. Γιατί; Επειδή η στήριξη των δυτικών τους έχει κάνει πολύ κακομαθημένους. Δυστυχώς, τα τρίτα μέρη δεν είναι αρκετά αντικειμενικά, δεν είναι αρκετά αμερόληπτα, δεν έχουν μία λογική προσέγγιση στην επίλυση τα προβλημάτων με βάση την λογική και το δίκαιο. Και ενώ μερικοί ομολογούν πολλά πράγματα πίσω από κλειστές πόρτες, όταν βγαίνουν ανοιχτά δυστυχώς δεν μπορούν να τα πουν ή δεν μπορούν να τα πουν ανοιχτά για λόγους πίεσης».

Πυρά σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγκατάι Ερτσίγες: «Η Ελλάδα είναι πίσω από κάθε έκνομη, παράνομη και παράτυπη δράση στην περιοχή μας καθώς υποστηρίζει 1. Την Αρμενική κατοχή στο Αζερμπαϊτζάν. 2. Τον πραξικοπηματία πολέμαρχο στη Λιβύη. 3. Το αιματοβαμμένο καθεστώς στη Συρία. 4. Τον Χάρτη της Σεβίλης στην Ανατολική Μεσόγειο (το σύμβολο των Ελληνικών και ελληνοκυπριακών μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες».

Όλο και πιο κοντά το Oruc Reis – Το τουρκικό σχέδιο

Από τις 10 Αυγούστου και μετά η Τουρκία έχει εκδώσει τέσσερις NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Κάθε μια έφερνε το τουρκικό πλοίο όλο και πιο κοντά, όλο και πιο βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι Τούρκοι είναι προφανές πια ότι μας… μετράνε. Το κάνουν από τον Ιούλιο και μετά και όσο εμείς δεν απαντάμε δυναμικά, αρχικά σε διπλωματικό επίπεδο (κακώς κάναμε πίσω στο θέμα των κυρώσεων) και ακολούθως σε στρατιωτικό (καλή η άμυνα αλλά να δείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε κι επίθεση μην επιτρέποντας την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), η Τουρκία θα κλιμακώνει όλο και περισσότερο και θα έρχεται όλο και πιο κοντά στην αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών μας.

Εμείς τι κάνουμε;

Μετά από όλα όσα έχουν γίνει, είναι δυνατόν κάποιοι να μιλάνε ακόμα για διερευνητικές επαφές και να περιμένουν μάλιστα και ημερομηνία έναρξης;

Είναι δυνατόν να περιμένουμε να τρομάξουν την Τουρκία κάποιες κυρώσεις, που ίσως επιβληθούν, ίσως και όχι, αλλά αν επιβληθούν είναι άγνωστο και το πότε μπορεί να γίνει αυτό, ανάλογα με το φεγγάρι που θα ξυπνήσει η Γερμανία;

Μπήκε, ή δεν μπήκε η Τουρκία μέσα στο «σπίτι μας»;

Δεν πρέπει να το υπερασπιστούμε; Γιατί αυτή η απραξία;

Αν η Ελλάδα και η ΕΕ δεν αντιδράσουν και τώρα με κοινό σχέδιο αποτροπής ενάντια στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι παραδίνονται στις ορέξεις του σουλτάνου;

Ή μήπως τα έχουν συμφωνήσει δια της απραξίας;

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα και όχι στην Άγκυρα

Κρίσιμη θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι  η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Γερμανό το θέμα της Τουρκίας, υπό το φως των νέων εξελίξεων, ενώ ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο επεσήμανε ότι θα τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου.

Δείτε ακόμα: Αυτό που δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ο Πέτσας προχθές, το είχε προβλέψει ο Προκόπης Παυλόπουλος 4 χρόνια πριν

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This