Σε «κόκκινο» συναγερμό ο Στόλος – Εσπευσμένα πίσω στην Αθήνα ο ΥΕΘΑ – Εν πλω για Καστελλόριζο μαζί με πολεμικά το Oruc Reis

Must Read

Το Oruc Reis ξεκίνησε το προκλητικό του ταξίδι συνοδεία έξι πολεμικών πλοίων και αναμένεται σύντομα να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα  την ώρα που ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει εσπευσμένα από την Πορτογαλία και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν για μια ακόμη φορά σε επιφυλακή. Τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις ενέργειες που θα κάνει η Αθήνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα, αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο, από την Πορτογαλία όπου είχε μεταβεί για συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Δείτε ακόμα: Ελληνική αντι-NAVTEX για την παράνομη και προκλητική τουρκική NAVTEX

Ο Στέλιος Πέτσας στο θέμα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τονίζοντας: «Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Και συνέχισε: «Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ.Πέτσας ενημέρωσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, «θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Μας… μετράνε οι Τούρκοι

Οι Τούρκοι είναι προφανές πια ότι μας… μετράνε. Το κάνουν από τον Ιούλιο και μετά και όσο εμείς δεν απαντάμε δυναμικά, αρχικά σε διπλωματικό επίπεδο (κακώς κάναμε πίσω στο θέμα των κυρώσεων) και ακολούθως σε στρατιωτικό (καλή η άμυνα αλλά να δείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε κι επίθεση μην επιτρέποντας την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), η Τουρκία θα κλιμακώνει όλο και περισσότερο και θα έρχεται όλο και πιο κοντά στην αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών μας.

Δείτε ακόμα: ΥΠΕΞ: «Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης» η τουρκική NAVTEX

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα: Η κάτω περιοχή είναι η προηγούμενη NAVTEX της Άγκυρας, ενώ η πάνω, που φτάνει στα 7,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, είναι αυτή που εξέδωσε η Τουρκία αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Το πλοίο μας ετοιμάζεται για να κάνει μια ακτινογραφία της Μεσογείου» ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Θα συνεχίσει τις έρευνες, τις γεωτρήσεις καθώς και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές, για ΜΟΕ και για μηχανισμούς… αποκλιμάκωσης! Τι ειρωνεία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This