Δικαίωση του Αλ. Ναβάλνι από το ΕΔΑΔ για υπόθεση αστυνομικής βίας και υπονόμευσης του συνέρχεσθαι

Υπόλογη η Ρωσία

Must Read

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Ρωσία σε υπόθεση κακομεταχείρισης διαδηλωτών και δικηγόρου από την αστυνομία, μετά από βίαιη σύλληψη και την ολονύκτια παραμονή τους στο τμήμα το 2012. Εμπλεκόμενος σε αυτή την υπόθεση, ο Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστός πολιτικός ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος, μαζί με έναν ακόμη διαδηλωτή συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες της ρωσικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα τον Μάιο του 2021, η οποία διαλύθηκε με χρήση αστυνομικής βίας και τους καταγγέλλοντες να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη και αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, με παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, αλλά και άλλων διαδηλωτών, που είχαν ως στόχο  να υπονομεύσουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Βλέποντας σχετικό βίντεο που παρουσιάστηκε, το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε εξευτελιστική μεταχείριση και βίαιη συμπροφορά των αστυνομικών κατά του Αλεξέι Ναβάλνι.

Για υπόλοιπες καταγγελίες, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε παραβιάσεις σε βάρος και των δύο προσφευγόντων:

α) του δικαιώματος στην ασφάλεια και ελευθερία (άρθρο 5),

β) του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 § 1) όσον αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διοικητικής διαδικασίας επειδή τα δικαστήρια έκριναν μονομερώς με βάση τις καταθέσεις και έγγραφα των αστυνομικών αρνούμενα να δεχθούν αποδεικτικά στοιχεία των προσφευγόντων και

γ) της ελευθερίας του συνέρχεσθαι (άρθρο 11) γιατί η βάναυση σύλληψη του πρώτου προσφεύγοντος και οι διοικητικές καταδίκες των προσφευγόντων μπορούσαν να αποθαρρύνουν πολίτες για συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυριών.

Στους δύο διαδηλωτές αναγνωρίστηκε ηθική βλάβη και τους επιδικάστηκε αποζημίωση  8.500 και 7.500 ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλες υποθέσεις αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, ενώ η αναφορά στην υπονόμευση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, φέρνει στο νου και εγχώριες περιπτώσεις…

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This