Οργή φαρμακοποιών για το μπάχαλο με τα self tests – ΠΦΣ: «Oι πολίτες ταλαιπωρούνται»

Αυστηρή ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμεκυτικό Σύλλογο: «Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα»

Must Read

Τις οργισμένες αντιδράσεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας προκάλεσε η δυσάρεστη έκπληξη με την πρώτη παρτίδα των self test που έφτασαν στα φαρμακεία προκειμένου να μοιραστούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα τεστ που παρελήφθησαν και διαφέρουν από τα rapid test, ενδείκνυνται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια και έφτασαν συσκευασμένα σε πακέτα των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές συσκευασίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το γεγονός αυτό όχι μόνο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες καθώς η διαδικασία να τα προμηθευτούν είναι χρονοβόρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κίνδυνο για την ασφαλή φύλαξη των ίδιων των τεστ.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για μεγάλη αναστάτωση: «Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self tests . Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test

Ο ΠΦΣ κάνουν λόγο για υποχρέωση της πολιτείας να ελέγξει και να διασφαλίσει την διαδικασία: «Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα» αναφέρουν και προσθέτουν ότι το πρόβλημα αφορά τη συγκεριμένη εταιρία:

Πρόβλημα με συγκριμένη εταιρεία

«Όπως πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς εξέφρασε τον εκνευρισμό των φαρμακοποιών και άφησε αιχμές για την εταιρία διανομής: «Αν η Roche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche, αλλά δεν παρέδωσαν αυτές».

Από πλευράς του ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές εξήγησε μιλώντας στο Open ότι είναι επικίνδυνη και χρονοβόρα διαδικασία:«Αν το ανοίξω και πουλήσω ένα, τα άλλα που έχει μέσα μένουν εκτεθειμένα. Εμείς δεν μπορούμε εκείνη την ώρα που θα έρχεται ο κόσμος να ανοίγουμε κάθε συσκευασία και να παίζουμε τουβλάκια φτιάξε, κάνε, ράνε πάρε και μια οδηγία και φύγε. Το self test είναι ένα κουτί συσκευασμένο, που το παίρνει ο πολίτης με το ΑΜΚΑ του και τέλος» δήλωσε.

Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα των καταγγελιών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τους φαρμακοποιούς ότι γνώριζαν τι τεστ θα παραλάβουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This