Ο Νικόλας Πατέρας βάζει τη σφραγίδα του στα 140 Χρόνια του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός

Ο Ν. Πατέρας συνεχίζει στα χνάρια του Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα, ενός από τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες μας

Must Read

O κ. Nικόλας Πατέρας, συνεχίζοντας την σπουδαία οικογενειακή παράδοση των Δωρητών, ανέλαβε να χορηγήσει αυτή τη φορά ένα σπουδαίο έργο. Πρόκειται για ένα Λεύκωμα με την Ιστορία του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός».

*αναδημοσίευση από το kourdistoportocali.com

Μία εξαιρετικά σημαντική έκδοση με αφορμή τα 140 χρόνια ενός από τα πιο ιστορικά και σημαντικά νοσοκομεία της χώρας, τον Ευαγγελισμό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Topoi, σε κείμενα Δημήτριου Πιστόλα και Αικατερίνης Μανδραβέλη. Πρόκειται για το λεύκωμα «Ο Ευαγγελισμός 1881-2021», την έκδοση του οποίου χρηματοδότησε ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας που «αφιερώνεται στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου “Ο Ευαγγελισμός”, οι οποίοι μάχονται καθημερινά για τους συνανθρώπους μας».

Άποψη από το εξώφυλλο του λευκώματος

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Πατέρας στον πρόλογο του «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχθηκα να γίνω χορηγός της έκδοσης του λευκώματος του Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός. Από τη σύστασή του ο Ευαγγελισμός έχει στηριχθεί σημαντικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία εθνικών ευεργετών, ώστε να σταθεί πυλώνας της δημόσιας υγείας και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Επιθυμώντας να ακολουθήσω το παράδειγμα της οικογένειάς μου ως αρωγού στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να ενισχύσω την πατρίδα μου, προέβην το 2004 στην εξωτερική ανακαίνιση του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του Ευαγγελισμού.

Έκτοτε, στέκομαι πάντοτε στο πλευρό του Νοσοκομείου και φροντίζω να παρέχω νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του Ευαγγελισμού και να είναι σε θέση οι στυλοβάτες του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτελούν το έργο τους.

Ο Ευαγγελισμός από την ίδρυσή του επιτελεί έναν ιερό σκοπό κι αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων πυρήνων παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Θεωρώ καθήκον μου να συνδράμω, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Το παρόν λεύκωμα με χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς αναδεικνύει την πορεία και το έργο του Νοσοκομείου για σχεδόν 140 έτη, κι αποτελεί κίνητρο να συνεχίζουμε να στηρίζουμε αδιάκοπα τη λειτουργία του [Νικόλας Δ. Πατέρας Αθήνα, 2021]».

Ο κ. Νικόλας Πατέρας συνεχίζει στα χνάρια του Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα, ο οποίος αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες. Ανάμεσα στις χορηγίες του και η ομώνυμη πτέρυγα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Η «Περίοδος Φιλανθρωπίας»

Το ξεκίνημα της πορείας του υγειονομικού τομέα στη χώρα μας αρχίζει μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία, εγκαινιάζοντας την πρώτη περίοδο εξέλιξής του. Η περίοδος αυτή από το 1833 έως και το 1909 ονομάστηκε «Περίοδος Φιλανθρωπίας». Ο τίτλος ήταν το αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας Ελλήνων και ξένων ευεργετών προς ίδρυση των περισσοτέρων νοσοκομείων της περιόδου, καθώς η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων ανάγκασε τις κυβερνήσεις της εποχής να καταφύγουν σε σφιχτές οικονομικές πολιτικές στον τομέα της υγείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο το κράτος είχε περιοριστεί στην καταπολέμηση λοιμωδών νόσων και η νοσοκομειακή περίθαλψη στηριζόταν σε φιλανθρωπίες. Το Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός» είναι ένα από τα νοσοκομεία που οφείλει τη δημιουργία του, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του, εξ ολοκλήρου σε φιλάνθρωπους. Χάρη στις συνεχείς δωρεές τους, έδιναν τη δυνατότητα στον «Ευαγγελισμό» να αποτελεί ένα φιλανθρωπικό νοσοκομείο. Χαρακτηρίστηκε δε ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η ιδέα της ίδρυσης του «Ευαγγελισμού» οφείλεται στη βασίλισσα Όλγα, η οποία και την υλοποίησε, εκπληρώνοντας δύο βασικούς στόχους: α) να νοσηλεύονται οι άποροι ασθενείς δωρεάν και οι εύποροι να πληρώνουν ένα μικρό ποσό και β) να επιμορφώνονται οι γυναίκες νοσοκόμες, οι οποίες, μετά την αναγκαία εκπαίδευσή τους, θα καλούνται «Αδελφαί του Ευαγγελισμού».

Οι «Αδελφαί του Ευαγγελισμού» σε χαρακτηριστική πόζα από το λεύκωμα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This