Τετάρτη 16/6/2021

Τζανάκης: «Δύσκολη η άρση πατέντας εμβολίων – Δεν είναι εύκολο εγχείρημα»

Τι ανέφερε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Για τη δυσκολίες που προκύπτουν από την ενδεχόμενη άρση της πατέντας των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης τονίζοντας ότι το ζητούμενο πέραν όλων είναι σε περίπτωση να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων ώστε με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν και στις φτωχότερες.

«Είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1-2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας» τόνισε ο κ. Τζανάκης για το ζήτημα της άρσης πατέντας στα εμβόλια.

Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που προκύπτουν για τον κ. Τζανάκη

  • πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα
  • πώς θα στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

Εμβόλιο AstraZeneca και έγκυες

Παράλληλα ο καθηγητής, ερωτώμενος για τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους, απάντησε πως μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneCa, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυες» ανέφερε ο καθηγητής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ