Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Δένει Κοκλώνη ο κυνηγός του «μαύρου» χρήματος

Με το πόρισμά του, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκαλύπτει ότι υπάρχει έγκριση χρηματοδότησης ύψους 9.935.000€, την ώρα που το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για 2.000.000€

Συντάκτης: Newsroom

Το πόρισμα Βουρλιώτη είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος στην Ελλάδα έχει κάνει βαθιά έρευνα για να «δέσει» την υπόθεση Κοκλώνη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οπως αναφέρει, από την έρευνά του προέκυψαν 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπλοκή. Μιλάει συγκεκριμένα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, ενώ, πέρα από τον Κοκλώνη και τις εταιρίες του, έχει βρει ακόμα κι ανύπαρκτα φυσικά πρόσωπα με πλαστά διαβατήρια, όπως η περίπτωση ενός Αλβανού ονόματι Meta Armando.

Οπως αναφέρει το πόρισμα, «χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο ο Νικόλαος Κοκλώνης, σε συνεργασία με τους λοιπούς που αναφέρονται στην παρούσα, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το Ελληνικό Δημόσιο». Ακόμα μία καίρια διαπίστωση του Βουρλιώτη έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του Κοκλώνη από τον αναπτυξιακό νόμο: «Ο Κοκλώνης διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τής υπό σύσταση εταιρίας Barking Well Progress, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρία επιχειρήσεις, “εικονικές εταιρίες” και εταιρίες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχείρισης εταιρίας».

Και συνεχίζει το πόρισμα: «Δηλαδή, ο Κοκλώνης με προφανή δόλο και συστηματικές και παραπλανητικές ψευδείς ενέργειες διέπραξε, σε βαθμό βάσιμων υπονοιών, το αδίκημα της απάτης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Eνωσης, επωφελούμενος από την έγκριση της χρηματοδότησης της εταιρίας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ».

Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κάνει ευθέως λόγο για συνολική χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 9.900.000 ευρώ, όταν ο Κοκλώνης, σε απόλυτη συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης του Aδωνι Γεωργιάδη, μιλάει για έγκριση 2.000.000

Στο πόρισμα ο Βουρλιώτης διαπιστώνει για την υπόθεση Κοκλώνη την εμπλοκή κι άλλων προσώπων: «Το εγκληματικό προϊόν που φέρεται ότι αποκόμισαν από τις ως άνω δραστηριότητες ανέρχεται τουλάχιστον στο συνολικό ποσό των 22.600.000, με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και πρόκληση βλάβης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.»

Από το έγγραφο επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Αρχής διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσίας του Κοκλώνη και άλλων 19 ατόμων και εταιριών, σημειώνοντας ότι «από τη δέσμευση εξαιρούνται μερικώς τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται μισθοί».

Έντονη κινητικότητα

Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Από τον Ιούλιο 2021 που ο Βουρλιώτης ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα. Μεταξύ άλλων:

  • Εκανε παρεμβάσεις για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης μαύρου χρήματος στις υποθέσεις του ψευτογιατρού από τα Καλύβια.
  • Υπέβαλε αίτημα στην ομόλογη Αρχή για το ξέπλυμα στον Παναμά, ζητώντας να ενημερωθεί εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20.000.000 ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ενδεχομένως ανήκουν στο ζεύγος ΚαϊλήΤζόρτζι.
  • Διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της ΜΚΟ που «κίνησε» το θέμα των 38 μεταναστών στον Εβρο το περασμένο καλοκαίρι.
  • Διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της έρευνας της Αρχής για την «Κιβωτό του Κόσμου», έχοντας εντοπίσει ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή και δύο συνεργάτες τους.

Ο Βουρλιώτης είναι εδώ και 1,5 χρόνο ο άνθρωπος που ψάχνει για το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Κάθε του πόρισμα είναι μια ανάσα για το Ελληνικό Δημόσιο και την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία.

Πολύ σημαντικές υποθέσεις

Προτού αναλάβει αυτό το πόστο-κλειδί για την ελληνική Πολιτεία, ο Βουρλιώτης είχε σηκώσει στις πλάτες του σημαντικές υποθέσεις της Δικαιοσύνης:

  • Επαιξε βασικό ρόλο στη σύλληψη του καταδικασμένου για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power Αρη Φλώρου, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί με όρους στα μέσα Αυγούστου 2018 για λόγους υγείας.
  • Προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, πέντε Ρώσων επιχειρηματιών με ιδιοκτησίες στην Ελλάδα που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Ζήτησε την αναίρεση του απαλλακτικού σκέλους του βουλεύματος Σταμαδιάνου για τα «στημένα παιχνίδια» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
  • Ηταν αυτός που «έδεσε» τη Χρυσή Αυγή με το πόρισμα που την παρουσίαζε ως εγκληματική οργάνωση και την έφερε ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Παλαιότερα είχε χειριστεί το σκάνδαλο που αφορούσε παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1980, ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν διανοούμαι με βάση τις αρχές και τις ηθικές αξίες που πρεσβεύω να διενεργηθούν έλεγχοι σκοπιμότητας με ευτελή κίνητρα, είτε αφορά πρόσωπα του πολιτικού χώρου είτε όχι», δήλωνε πριν από έναν χρόνο σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του και συμπλήρωσε: «Το “βρόμικο” χρήμα αποστερεί τις κοινωνίες από πόρους, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Πίσω από τους τόνους φτερά, πούπουλα και παγιέτες των σόου Κοκλώνη φαίνεται να υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που επωφελείται και ζει χάρη στο ξέπλυμα χρήματος. Η υπόθεση ήρθε στο φως χάρη στην ενδελεχή δουλειά του Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Σε μια χώρα όπου το μαύρο χρήμα φτάνει να κρύβεται ακόμα και σε κοινή θέα, η δουλειά του Βουρλιώτη μάς αφορά όλους.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στη Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από το εξατάξιο 2ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε Νομική. Υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Εγινε ο νεώτερος λειτουργός που διορίστηκε ποτέ στη θέση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Δικαστών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Από τον Ιούλιο 2021 είναι πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με την ανάρτηση Τσελέντη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τη «λιμνοθάλασσα» του...

Με μία ανάρτηση σαφώς πρωταπριλιάτικη, ο Άκης Τσελέντης κατάφερε να... κοψοχολιάσει αρκετό κόσμο μέχρι...

Λαμπαδηφορία στο κέντρο της Αθήνας για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Ξημερώνει 1η Απριλίου, η μέρα που επίσημα ξεκίνησε στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ,...

Funds: Με πρακτικές μαφίας εκβιάζουν τους δανειολήπτες!

205 δικηγόροι συνυπογράφουν ένα κείμενο-κόλαφο για τις μεθοδεύσεις των servicers, προκειμένου να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και τα σπίτια ανθρώπων, ακόμα κι αν εξυπηρετούν τη ρύθμιση

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 49χρονης ψυχολόγου στην Αθήνα

Βρέθηκε η 49χρονη Αγγελική Κυβεριώτη, που είχε εξαφανιστεί κάτω από περίεργες συνθήκες τον Οκτώβριο...

Τρεις οι θάνατοι παιδιών στη χώρα μας από στρεπτόκοκκο τύπου Α

Τρεις συνολικά θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο τύπου Α έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με...

«Χρυσάφι» κόστισε η φιέστα του Μητσοτάκη στον Έβρο – Απευθείας ανάθεση σε νεοσύστατη εταιρεία!

Μια εταιρεία, η OVAL Ε.Ε., η οποία συστήθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα...

Με την ελληνική σημαία ο τάφος του Κυπριανού Παπαϊωάννου που «έσβησε» στα Τέμπη

Στους αδικοχαμένους των Τεμπών ήταν και ο Κυπριανός Παπαϊωάννου, ο Κύπριος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...

«Λαμπάδιασε» νταλίκα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Λαχτάρησε οδηγός νταλίκας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Αγίας Τριάδας,...

Τρεις τραυματίες σε άγριο καβγά μεταξύ ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο

Σε γνωστό εμπορικό κέντρο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής σημειώθηκε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε δύο...

Αισθητός και στην Αττική ο απογευματινός σεισμός στην Κύθνο

Αισθητή στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και στην Αττική έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση...

Τέλος τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και στα σχολεία

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας (ΦΕΚ2019 Β/30-3-2023), στην ιστορία περνούν,...

«Είναι αθώος» υποστηρίζει η σύζυγος του 78χρονου που προφυλακίστηκε για το βιασμό της βαφτιστήρας...

«Είναι αθώος. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως και πολύ σύντομα θα αποδειχτεί η αλήθεια»,...

Βρήκαν κοκαΐνη σε πλοίο στον Πειραιά – Μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Τουρκία

Είκοσι συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 17,598 κιλών, εντοπίστηκαν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων...

«Θα σε διαλύσω» – Απειλεί θύματα ο αστυνομικός της Ηλιούπολης που καταδικάστηκε για μαστροπεία

Προκλητικές απειλές εξαπολύει κατά θυμάτων ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για την υπόθεση trafficking στην...

Συναγερμός: Βρέθηκε στη Γεωπονική Σχολή… όλμος!

Νωρίς σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε ένα αναπάντεχο εύρημα στη Γεωπονική Σχολή.Βρέθηκε όλμος, όμως δεν...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

NEWSROOM