Αριθμοί που σοκάρουν: Σε μία τριετία «επιστρέψαμε» 1.806 μετανάστες και δεχτήκαμε πάνω από 300.000!

Must Read

Αίσθηση αλλά  και ερωτηματικά προκαλούν τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφορικά με τον αριθμό των  επιχειρήσεων επιστροφής μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια.

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 18-03-2016 έως 19-09-2019 πραγματοποιήθηκαν από τη χώρα μας προς την Τουρκία, με τη συνδρομή της FRONTEX, εκατόν οκτώ (108) επιχειρήσεις επιστροφής μέσω θαλάσσης και σαράντα μία (41) μέσω αέρος Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων «επεστράφησαν» 1.806 μετανάστες ενώ δεχτήκαμε περισσότερους από 300.000!

Επισημαίνεται ότι από την 20-03-2016 επιστρέφονται στην Τουρκία όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών (ανεξαρτήτως υπηκοότητας), οι οποίοι είτε δεν έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, είτε το υποβληθέν εκ μέρους τους αίτημα άσυλου έχει εξεταστεί και απορριφθεί.

Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείτε, όλοι οι νεοαφικνούμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, οδηγούνται στα Κ.Υ.Τ. (κλειστές δομές), όπου υποβάλλονται στις προβλεπόμενες, από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, διαδικασίες. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, οι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί χορήγησης διεθνούς προστασίας ή άλλης μορφής προστασίας (ως ευάλωτες ομάδες) παραπέμπονται σε διαδικασίες απέλασης, επιστροφής ή επανεισδοχής.

«Η επανεισδοχή είναι το τελευταίο σκέλος μιας διαδικασίας, που απαιτεί ατομική εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και παροχή όλων των νομικών διασφαλίσεων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου», σημειώνει ο υπουργός.

Αναφορικά δε με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομία στα Κέντρα αυτά, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει πως: «οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας έγκεινται αποκλειστικά στη συγκρότηση κλιμακίων ταυτοποίησης και εξακρίβωσης ιθαγένειας, καθώς και εξωτερικής φύλαξης και ασφαλείας των εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα δε, με στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, το τελευταίο 8μηνο έχουν συλληφθεί 60 Τούρκοι υπήκοοι για το αδίκημα της παράνομης διακίνησης ατόμων.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This