Η ειδήμων σιωπή του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)

Must Read

Την ελληνική εταιρία STELMA απέκλεισε από το έργο της βαφής των ελληνικών φρεγατών FDI-HN η Naval Group. Η εξέλιξη έγινε γνωστή χθες το πρωί στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA 2023 που διεξήχθη στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η επιλογή της ελληνικής εταιρίας για την αντιδιαβρωτική προστασία – βαφή του σκάφους πυρηνοκίνητου γαλλικού υποβρυχίου είχε παρουσιαστεί ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του γαλλικού ομίλου να καθορίσει και να αναπτύξει βιομηχανικές συνεργασίες με Έλληνες εταίρους.

Η εξέλιξη αποδομεί παντελώς τον μύθο περί διασφάλισης στην εγχώρια βιομηχανία υποκατασκευαστικού έργου αξίας τουλάχιστον του 30% της αξίας της σύμβασης των νέων φρεγατών, δηλαδή περίπου ενός δις ευρώ. Να θυμίσουμε εδώ ότι το ποσοστό του υποκατασκευαστικού έργου βασίστηκε απλώς στην υπόσχεση των Γάλλων και όχι σε συμβατική δέσμευσή τους. Αφού εκ των πραγμάτων λοιπόν εναπόκειται στην ευχέρειά τους, επί της ουσίας οι Γάλλοι έχουν μοιράσει ψίχουλα (σχοινιά/κάβους, κονσόλες, εγκαταστάσεις και λίγες μεταλλικές κατασκευές) αξίας λιγότερο και από 50 εκατ. ευρώ, (δηλαδή ούτε 5 τοις χιλίοις από αυτά που έχουν υποσχεθεί). Όμως κάθε ψίχουλο ανάθεσης σε σχέση με την υποχρέωση των Γάλλων, «φουσκώνεται» και παρουσιάζεται επικοινωνιακά ως τεράστιο υποκατασκευαστικό έργο χωρίς βέβαια να ανακοινώνεται ποτέ το πραγματικό οικονομικό μέγεθος του έργου ώστε να μη γελάσει ο κάθε… πικραμένος και να μην καταρρεύσει το αφήγημα.

Πάντως μέχρις στιγμής για τον αποκλεισμό της STELMA, δεν υπήρξε αντίδραση από τον ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), μέλος του οποίου είναι η STELMA. Και όμως όλο το προηγούμενο διάστημα ο λαλίστατος κ. Ροζολής, με την ιδιότητα του πρόεδρου του ΣΕΚΠΥ, διατυμπάνιζε το υποκατασκευαστικό έργο που αναθέτουν οι Γάλλοι προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά όπως έγινε γνωστό, πρωτίστως υπέρ της εταιρίας του!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Naval Group ανέθεσε στην εταιρία του κ. Ροζολή υποκατασκευαστικό έργο που αφορά… υπερτιμημένους σταθμούς εργασίας (κονσόλες), τις οποίες αγοράζει και μεταπουλά στους Γάλλους με καπέλο 6 εκατ. ευρώ (αξίας 12 εκατ. ευρώ, τιμή μεταπώλησης περίπου 18 εκατ. ευρώ).

Οι επιτυχίες της εταιρίας του προέδρου του ΣΕΚΠΥ σε αυτή τη νέου τύπου προσέγγιση της «μεταπρατικής βιομηχανικής συνεργασίας», συνεχίζονται.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη φαίνεται να είναι η ανάληψη υπεργολαβίας από την κοινοπραξία των TKMS και Thales Nederland για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών τύπου MEKO-200 του Πολεμικού Ναυτικού.

Άραγε και σε αυτή την περίπτωση, θα μειωθεί η αξία του πραγματικού υποκατασκευαστικού έργου που θα αναθέσει η γερμανο-ολλανδική κοινοπραξία στην πραγματική αμυντική βιομηχανία, το φούσκωμα «αστείου» υποκατασκευαστικού έργου σε μικρές μονάδες ως επί το πλείστον, η ανάθεση στην εταιρία του κ. Ροζολή σύμβασης μεταπρατικής (;) υπεργολαβίας, δυσανάλογα μεγάλης ως ποσοστού επί της συνολικής αξίας του υποκατασκευαστικού έργου, και η μετατροπή των υπολοίπων μελών του ΣΕΚΠΥ σε θεατές;

Αντίθετα όμως από τη σιωπή του για τον αποκλεισμό της STELMA, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ που δηλώνει ότι εκπροσωπεί 190 εταιρίες (πόσες είναι πραγματικά ενεργές, έχουν πραγματικά βιομηχανική παραγωγή και δεν λειτουργούν κατ΄ ουσία ως μεταπράτες – εισαγωγείς είναι άλλο θέμα) συστηματικά προσπάθησε να αποδώσει εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα στην είσοδο των Ναυπηγείων Σαλαμίνας (Salamis Shipyards) στον ΣΕΚΠΥ.

Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη μονάδα που όντως ανέλαβε αξιοσημείωτο για τα μεγέθη της υποκατασκευαστικό έργο από τους Γάλλους της Naval Group, την κατασκευή προ-εξοπλισμένων τομέων για τις φρεγάτες FDI του Γαλλικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν μπορεί όμως η είσοδός της στον σύνδεσμο να αντισταθμίσει την αποχώρηση των μεγάλων ναυπηγείων του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies που ανήκουν και διοικούνται από τον Πάνο Ξενοκώστα. Ο τελευταίος αφού είδε και αποείδε από τα τεκταινόμενα στον ΣΕΚΠΥ αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2023 καταγγέλλοντας τον Σύνδεσμο, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «είτε αδυνατεί, είτε δεν επιθυμεί να υπηρετήσει την πραγματική του αποστολή – Ο σκοπός μιας σύγχρονης, ισχυρής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρακτικές και τη στρατηγική του Συνδέσμου».

ΥΓ1. Θυμηδία επίσης προκάλεσε σε παρευρισκόμενους στη DEFEA 2023 η με χρήση… διαγκωνισμού, επίμονη προσπάθεια του προέδρου της μεταπρατικής βιομηχανικής συμμετοχής να καταλαμβάνει κεντρική θέση στην αναμνηστική φωτογραφία κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε διάφορα περίπτερα της πραγματικής αμυντικής βιομηχανίας. Ακόμα και στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν είναι μέλη του ΣΕΚΠΥ!

ΥΓ2. Χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι και δεύτερη εταιρία, μέλος του ΣΕΚΠΥ, από τη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης όταν αντί σύμβασης ύψους 4 εκατ. ευρώ, οι Γάλλοι της ανέθεσαν σύμβαση μόλις 400.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής ούτε για αυτή την περίπτωση έγινε γνωστή κάποια αντίδραση του προέδρου του ΣΕΚΠΥ κ. Ροζολή.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This