Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική – Καίγονται σπίτια σε Κουβαρά, Λαγονήσι και Ανάβυσσο

Εκκενώθηκαν Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος - Αναφορές για εγκλωβισμένους

Must Read

Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο στην Αττική που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε μέσα σε λίγη ώρα, με τις φλόγες να φτάνουν στην Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα, περιοχές για τις οποίες έχει δοθεί εντολή για εκκένωση.

Σε φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Ευρωκίνηση, φαίνονται σπίτια να καίγονται στην περιοχή του Κουβαρά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι καίγονται σπίτια και στην Ανάβυσσο και το Λαγονήσι.

Ενδεικτικό του πόσο προβληματική είναι η κατάσταση με τις απανωτές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι σε Νέο Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία, είναι και το γεγονός ότι ακόμη και οι οδηγίες που αποστέλλονται μέσω του 112 αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο μήνυμα που εστάλη πριν απο λίγο από το 112, το οποίο και ενημερώνει τους πολίτες που βρίσκονται στο Λαγονήσι να εκκενώσουν τη περιοχή με κατεύθυνση προς Αθήνα και όχι προς Παλαιά Φώκαια, όπως ανέφερε το αμέσως προηγούμενο προειδοποιητικό μήνυμα: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγονήσι, εκκενώστε προς Αθήνα» .





Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας ανέφερε πώς η φωτιά πέρασε στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για αναζωπύρωση στην περιοχή Πέτα του Κουβαρά.

Αναφορές για εκλωβισμένους

Για «κόλαση» έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος κατήγγειλε ότι κινδύνευσαν πυροσβέστες και ότι υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους. 




Στο σημείο έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συνολικά επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα

Σε βίντεο του OPEN καταγράφηκε η στιγμή που πυλώνας της ΔΕΗ τυλίχθηκε στις φλόγες και ακούστηκαν εκρήξεις. 

Μιλώντας στο Open, κάτοικος ξέσπασε μπροστά στην κάμερα: «Λυπάμαι για την Ελλάδα που ζω, λυπάμαι για αυτούς που ψηφίσαμε (…). Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα. Δυστυχώς η μέριμνα του κράτους κύριε Μητσοτάκη μου, λυπάμαι, ήμουν και ψηφοφόρος σας. Αυτό είναι κατάντια της Ελλάδας» είπε και κατήγγειλε καθυστερήσεις αλλά και ανυπαρξία μέτρων προληψης.

«Από τις 12:30 που έχω κάνει κλήσεις, ήρθαν στις 13:30 και δεν ξέρουν τις περιοχές. Έχω ειδοποιήσει ένα μήνα. Υπάρχει στον οδό Πανορμίτη αγροτικός δρόμος, υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός. Δεν ήρθαν ποτέ να τον ελέγξουν. Ούτε το Μαρκόπουλο ούτε ο δήμος Σαρωνικού. Είναι αλήτες και ανύπαρκτοι. Στο έλεος του Θεού είναι ο κόσμος» ανέφερε ο κάτοικος της περιοχής.

Δήμαρχος Σαρωνικού: «Λένε ότι καίγονται σπίτια – Δεν βλέπω μπροστά μου από τη φωτιά»

Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο  Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου, μπήκα στο αμάξι για να μπορέσω να μιλήσω». «Το μέτωπο είναι τεράστιο, δεν μπορώ να πάω πουθενά, ακόμα και για τους πυροσβέστες είναι κλειστοί οι δρόμοι. Έχει πολύ δυνατό αέρα, δεν βλέπουμε μπροστά μας. Είναι πολλά τα μέτωπα και οι εστίες. Μου λένε πως υπάρχουν σπίτια να καίγονται, εγώ δεν τα έχω δει γιατί δεν μπορώ να πάω πιο κάτω στον δρόμο», ανέφερε ο δήμαρχος.




«Δεν υπάρχουν εναέρια μέσα» καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα, ότι η φωτιά απειλεί σπίτια στο Λαγονήσι αλλά και ότι δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. 

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο OPEN, κατήγγειλε ότι για μιάμιση ώρα δεν είχε προσεγγίσει το σημείο της φωτιάς κανένα εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα η φωτιά να προχωράει λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. «Επειδή είναι πολλά τα μποφόρ, η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και άργησαν πάρα πολύ, τουλάχιστον 1,5 ώρα τα μέσα της εναέριας πυρόσβεσης να έρθουν» ανέφερε η κ. Κοττάκη.


«Η φωτιά ξέφυγε»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ,  το μέτωπο της φωτιάς που αγγίζει σε έκταση το 1,5 χλμ. πέρασε από τα σπίτια και καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο. Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η φωτιά είναι στα όρια των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η περιοχή είναι δύσβατη και τα σπίτια δεν κινδυνεύουν, ωστόσο η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This