Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη: «Οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά» – Τι εξηγούν οι γιατορί

«Δεν είναι μία ''απλή παιδική ασθένεια''»

Must Read

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η έξαρση της ιλαράς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 30 φορές εντός του 2023, με τους ευρωπαϊκούς, αλλά και διεθνείς οργανισμούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε «πορτοκαλί» συναγερμό, καθώς η έξαρση της ιλαράς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και πολλές ακόμη χώρες, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την Ελλάδα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσία στην κοινότητα έναντι της ιλαράς», ανέφερε σχετικά ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε εμβολιαστική κάλυψη ανάλογη με αυτή που είχαμε πριν από την πανδημία, δηλαδή να ξεπερνά το 90%. Στην ιλαρά, επειδή είναι ένα λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται σχετικά εύκολα, όταν έχουμε διακυμάνσεις -δηλαδή πτώση- στην εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Ο καθηγητής έκανε σαφές πως πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα που μπορεί να ταλαιπωρήσει σημαντικά ένα παιδί και να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. «Έχει έντονα εξανθήματα, πολύ υψηλό πυρετό … Είναι ένα νόσημα, όμως, που μπορεί να αποτραπεί μέσω του εμβολιασμού. Δεν είναι σαν τη γρίπη. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι απόλυτα ασφαλές και δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως η έξαρση της ιλαράς είναι κάτι που απασχολεί σημαντικά τα υγειονομικά συστήματα

«Το ’17 η μεγάλη έξαρση της ιλαράς σε τόσες πολλές χώρες ήταν μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, γιατί η επιδημία έπληξε και τη χώρα μας και είχαμε και θύματα, όχι μόνο κρούσματα. Στην Ευρώπη είχαμε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό θανάτων από ιλαρά την ίδια περίοδο», επεσήμανε ο κ. Παρασκευής.

«Οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους»

Από την πλευρά της, η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη εξήγησε πως μειώθηκαν οι εμβολιασμοί γιατί ο κόσμος δεν προσερχόταν στα ιατρεία για πράξεις προληπτικού χαρακτήρα. «Δηλαδή, δεν ερχόταν να εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε στο iatropedia.gr, σημειώνοντας πως αυτό έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο αριθμός των ανεμβολίαστων:

«Σε σωστή κατεύθυνση είναι ο ΕΟΔΥ, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το λύσουμε μέσα σε ένα μήνα. Μέχρι να δοθεί το μήνυμα, να οργανωθούν ξανά οι επισκέψεις στα ιατρεία και να επικαιροποιηθούν τα εμβολιαστικά σχήματα. Υπάρχει κι αυτή η υπερνοσηρότητα τα τελευταία δύο χρόνια που είναι ένα επιπλέον εμπόδιο. Προγραμματίζεις ένα εμβολιασμό και κολλάει ίωση το παιδί και αναβάλλεται το ραντεβού. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι συνέχεια άρρωστα, μπορεί επί μήνες να αναβάλλεται διαρκώς ο εμβολιασμός τους».

Η παιδίατρος εξήγησε πως ο ένας στους 1.000 πεθαίνει από ιλαρά, σύμφωνα με τους αριθμούς που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα και όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. «Έχει και πολύ σοβαρές πιθανότητες να νοσηλευτεί κανείς από ιλαρά, το 1 στα 5 κρούσματα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Υπολογίζεται ότι είναι νόσος που τα τελευταία 150 χρόνια έχει σκοτώσει πάνω από 200 εκατ. ανθρώπους. Λέγεται επίσης, ότι κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως ο πολιτισμός των Ίνκας εξαφανίστηκε από μια πολύ μεγάλη επιδημία ιλαράς, σε συνδυασμό και με τις συνθήκες τότε βέβαια», υποστήριξε και διευκρίνισε πως η νόσος είναι πολύ μεταδοτική:

«Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να μολύνει 8 έως 12 άτομα. Αν είμαστε σε ένα δωμάτιο 10 άτομα που δεν έχουμε εμβολιαστεί ή δεν έχουμε νοσήσει για να έχουμε αντισώματα, θα νοσήσουν οι 9 από τους 10. Άρα η ιλαρά κάνει πολύ εύκολα επιδημίες και επηρεάζεται και η κοινότητα. Μπορεί να φέρει μια πολύ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση».

«Δεν είναι μία ”απλή παιδική ασθένεια”»

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, έκανε σαφές πως δεν πρόκειται για μία “απλή παιδική ασθένεια”, όπως νομίζουν ορισμένοι γονείς καθώς κάνει αρκετές και σοβαρές επιπλοκές. «Η ιλαρά γενικά να ξέρετε είναι πολύ “άτιμο” πράγμα. Κάνει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία που είναι και η αιτία θανάτου, αλλά και εγκεφαλίτιδες, οι οποίες μπορεί να έχουν και νευρολογικά υπολείμματα», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Και μάλιστα υπάρχει και ένα ειδικό είδος εγκεφαλίτιδας που είναι η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα (ΥΣΠ) μια σπάνια μορφή χρόνιας, προοδευτικής φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από 20 χρόνια και καταλήγει συνήθως σε θάνατο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This