Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Must Read

Η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, θα επιφέρει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους και κοινότητες, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς.

Η απόφαση για ματαίωση των εκδηλώσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου της αποκριάς στη χώρα, ακριβώς, δηλαδή, πάνω στην κορύφωση του Καρναβαλιού, έχει ήδη επιφέρει σφοδρές αντιδράσεις από δημάρχους και φορείς σε πόλεις όπου διοργανώνονται τα πιο φημισμένα καρναβάλια της χώρας, καθώς μιλούν για οικονομικές ζημιές που θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στην τοπική οικονομία.

Καταστροφή χωρίς προηγούμενο για την Πάτρα

Οι καταστηματάρχες της Πάτρας κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου, με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας να αιφνιδιάζει τους φορείς της πόλεις, οι οποίοι ξεκίνησαν συσκέψεις, για να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας, μιλώντας στο ethnos.gr, επισημαίνει: «Είμαι πολύ ταραγμένος από αυτό που συνέβη. Όλη η πόλη έχει μουδιάσει. Αν η απόφαση αποδειχτεί οριστική και δεν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή. Περίμενα αυτές τις λίγες ημέρες, για να βγάλουμε τα “σπασμένα” όλης της χρονιάς. Τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά, θα χαθούν δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην εφορία, θα πρέπει να δοθούν υποχρεωτικές άδειες και φοβάμαι ότι, αυτά που δεν πάθαμε το 2009, θα τα πάθουμε φέτος».

Ο κ. Στεργίου, πάντως, πιστεύει πως, όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχτεί εφαρμόσιμη στο σύνολο της. «Δεν θα μπορούν να ελεγχθούν τα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί. Γενικά, ο πληθυσμός της πόλης δεν μπορεί να ελεγχθεί. Είναι στην κρίση του καθενός το τι θα κάνει εκείνες τις ημέρες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, και κατόπιν συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να ζητήσουν από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για τους καρναβαλιστές και τους καταστηματάρχες, λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί η πόλη από την ακύρωση του καρναβαλιού.

«Τίγκα» τα ξενοδοχεία – κοσμοσυρροή από επισκέπτες

Ανάστατη και η τοπική κοινωνία της Κοζάνης, μετά την ανακοίνωση για την ματαίωση του καρναβαλιού. Σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής, Λάζαρο Μαλούτα, όλα τα ξενοδοχεία είναι κλεισμένα για το προσεχές τριήμερο. «Κάναμε μια στοχευμένη προσπάθεια στα social media όλο το προηγούμενο διάστημα, προσεγγίζοντας επισκέπτες από όμορες Περιφέρειες. Θα κατακλυζόταν η Κοζάνη το επόμενο τριήμερο. Η ζημιά είναι μεγάλη».

Προβληματισμός, εξάλλου, επικρατεί και στην Νάουσα, όπου στην περιοχή περιμένουν πενήντα χιλιάδες κόσμο για το προσεχές τριήμερο. «Έχουν πληρωθεί ορχήστρες, σκηνικά και έχουν κλειστεί τα ξενοδοχεία σε πολύ υψηλές τιμές από ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά», δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Καρανικόλας.

1.500.000 ευρώ «χασούρα» στην Ξάνθη

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ έσοδα αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών, ένεκα της απόφασης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Για ποιο λόγο μια τόσο απότομη κίνηση; Για ποιο λόγο ξεκινούν τα προληπτικά μέτρα από τον πολιτισμό; Στα γήπεδα όπου συναθροίζονται χιλιάδες άνθρωποι δεν υπάρχει πρόβλημα; Στα θέατρα και τους κινηματογράφους; Γιατί πανικοβάλλουν τον κόσμο;», αναρωτιέται o δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, προσθέτοντας: «Είναι μια “βόμβα” στην τοπική οικονομία, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν».

Ο δήμαρχος Ξάνθης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ομολόγους του στο Ρέθυμνο, την Πάτρα, την Καλαμάτα και τα Τρίκαλα, όπου διοργανώνονται οι σημαντικότερες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας το επόμενο τριήμερο, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. «Ακόμη δεν έχουμε κάποιο επίσημο χαρτί στα χέρια μας, το οποίο να μας εξηγεί την απόφαση του υπουργού», δηλώνει ο δήμαρχος Ξάνθης.

Μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης, έχουν δηλώσει συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστές από 37 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. «Είμαστε ανάστατοι. Θέλουμε ο υπουργός να αλλάξει την απόφασή του, να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι και να παρελάσουμε», δήλωσε ο παρουσιαστής του φετινού καρναβαλιού της Ξάνθης, Γιώργος Κουτσουρλής, τη στιγμή που ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Αντωνιάδης υποστηρίζει πως «είναι μια μεγάλη οικονομική ζημιά για όλη την Ξάνθη. Αλλά, αφού ήρθε στο σπίτι μας ο ιός, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μην ξεχνάτε ότι ακυρώθηκε και το καρναβάλι της Βενετίας».

Ανάστατος ο εμπορικός κόσμος στο Μοσχάτο

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, κυρίως προς τον εμπορικό κόσμο του δήμου του, είναι ο δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος δηλώνει σχετικά: «Ήμασταν τυχεροί, γιατί το μεγάλο καρναβάλι έγινε με τεράστια επιτυχία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Την Καθαρή Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει μία εκδήλωση στην πλατεία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ματαιώσουμε. Τον εμπορικό κόσμο σκέφτομαι και για αυτόν ανησυχώ στην παρούσα φάση, διότι θα υποστεί άμεσα τεράστια ζημιά από τα μέτρα και τους αποκλεισμούς. Οι πολίτες του δήμου μας και γενικά να γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα και πως όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς πανικό, διότι τελικά θα γίνει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία».

Και συνεχίζοντας, ο κ. Ευθυμίου αναφέρει πως «παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει πανικός. Συμβουλευόμαστε τις αρμόδιες αρχές της χώρας, αλλά και τους συμβούλους μας καθηγητές της ιατρικής που είναι καθησυχαστικοί. Μας τονίζουν πως το 80% από αυτούς που θα νοσήσουν, θα περάσουν την ασθένεια ως κρυολόγημα. Δεν εφησυχάζουμε αλλά και δεν υπάρχει πανικός. Υπάρχει υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σωστή υγιεινή».

Διαβάστε επίσης: Τελεσίγραφο της ΣΤΑΣΥ: «Είμαστε απροστάτευτοι! Θα κλείσουμε το μετρό, αν δεν παρθούν μέτρα μέχρι τη Δευτέρα»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This