8-8-2020

Πειθαρχούν ή κρύβουν το τσιγάρο; Άκαπνα τα 85% των καταστημάτων που ελέγχθηκαν το προηγούμενο 20ημερο

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιοχές Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Δράμας όπου από τα 58 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκε καμία παράβαση και διαπιστώθηκε η πλήρης και ορθή τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας. Επίσης κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε κατά τις νυχτερινές ώρες σε 12 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ-ταβέρνες) στη Λάρισα και σε 8 καταστήματα στην Καβάλα βρέθηκε μόνο ένας καπνιστής. Στη Γλυφάδα σε 17 καταστήματα που ελέγχθηκαν τηρούνταν οι διατάξεις της νομοθεσίας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με εξαίρεση 1 κατάστημα, στο οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 4.000€ (άνω των 100 τ.μ.).

Επισημαίνεται:
α) Η περίπτωση 3 καταστημάτων σε περιοχές των Βορείων Προαστίων και στα Πετράλωνα που παρουσίασαν υποτροπές κατά τους ελέγχους με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ποσού 6000€. Η συστηματική παραβίαση των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επισύρουν την επιβολή αυξημένων προστίμων.
β) Η καλή πρακτική διενέργειας ελέγχου από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρήτρια-Ελέγκτρια της ΕΑΔ και δύο στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, η συνεργασία με τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης άψογη και η ανταπόκριση των υπεύθυνων των καταστημάτων που ελέγχθηκαν πολύ καλή.

Δείτε επίσης: Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε και πόσο θα μειωθεί (πίνακας)

Συνοπτικά στοιχεία για τους διενεργηθέντες ελέγχους:

• Από το σύνολο των 291 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 85% των περιπτώσεων
• Από το σύνολο των 46 παραβάσεων μόνο 4 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.

• 3 καταστήματα (ΚΥΕ) υπέπεσαν σε υποτροπή με αποτέλεσμα να επιβληθούν αυξημένα πρόστιμα
• Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 37.700€

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ