Μέχρι 24 δόσεις το πλάνο της κυβέρνησης για τα «κορωνοχρέη» – «Κούρεμα» και 120 δόσεις ζητεί η αγορά

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς για την ανάγκη εφαρμογής γενναίας ρύθμισης

Must Read

Μόνο όσοι έχουν πληγεί σφοδρά από την κρίση θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 δόσεις, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%.

Με την αγορά να ζητεί 120 δόσεις και «κούρεμα» οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς για την ανάγκη εφαρμογής μιας γενναίας ρύθμισης, που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα και «ψαλίδισμα» των οφειλών, προκειμένου να ελαφρυνθούν όσοι βλέπουν τα χρέη τους να έχουν γίνει… βουνό λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, τις περισσότερες δόσεις θα δικαιούνται όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση θα επιβάλει «κόφτες», καθώς θα ορίσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως η μείωση τζίρου στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δείτε επίσης: Κορωνοχρέη: Σκέψεις για 120 δόσεις με όρους-θηλιά!

Το οικονομικό επιτελείο επισήμως διαψεύδει ότι μπορεί να διαγράψει μέρος των οφειλών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι και, μάλιστα, συζητείται με τους θεσμούς. Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει «κούρεμα» οφειλών έως 20% σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ο φορολογούμενους να έχει πληγεί σφοδρά από την κρίση και να είναι συνεπής στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

«Τσουχτερό» επιτόκιο

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων τόσο πιο «τσουχτερό» θα γίνεται το επιτόκιο που θα επιβαρύνει τους οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο είχε μειωθεί με κρατική απόφαση, από το 5,75% στην περιοχή του 3%, καθώς το Euribor εκείνης της εποχής -που είναι η βάση υπολογισμού- βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ σήμερα κινείται σε αρνητικό έδαφος, στο -0,5%.

Οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι δεν βιάζεται να ανακοινώσει το σχέδιο ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας, καθώς όσες υποχρεώσεις «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας θα εξοφληθούν μετά την Πρωτομαγιά του 2021. Άλλωστε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω επέκταση του μέτρου αναστολής εξόφλησης των οφειλών για δύο μήνες, έως το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This