Τρίτη 27/7/2021

«Σεισμός» Μουζενίδη στον Τουρισμό!

Ο θάνατος από Covid-19 του ιδρυτή

Ο όμιλος χρωστά σε ξενοδοχεία 70.000.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πράκτορες, αναζητεί νέα κεφάλαια από Ρωσία και επιχειρηματίες της Κρήτης

Ένα από τα ερωτήματα είναι εάν η Ellinair θα αναστείλει τη λειτουργία της

Σοκ στη τουριστική αγορά αποτελεί η χθεσινή αναστολή εργασιών στην Ελλάδα, από τις 18 έως τις 26 Ιουνίου 2021, στην οποία προχώρησε ο όμιλος Μουζενίδη, επικαλούμενος παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης.

Τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», τα χρέη σε ξενοδοχειακές μονάδες ξεπερνούν σήμερα τα 70.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, αυτό που θα επιχειρηθεί θα είναι η εταιρία να κλείσει και να ξανανοίξει με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό (Ρωσία) αλλά και από επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχους της Κρήτης.

Ο όμιλος Μουζενίδη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πρακτόρευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται σε πολλούς συναφείς κλάδους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να συμπαρασύρει και την αεροπορική εταιρία Ellinair αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο του ομίλου.

Η αναστολή εργασιών προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα:

α) Η Ellinair, επίσης συμφερόντων Μουζενίδη, συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες που οδεύουν προς αναστολή;

β) Ποια είναι η άμεση επίδραση της εξέλιξης σε συνεργασίας του ομίλου με συμβεβλημένους ξενοδόχους;

γ) Τι θα συμβεί με τα πρώτα γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μας μέσω του ομίλου;

δ) Τι θα συμβεί με τα vouchers που λέγεται ότι διατέθηκαν μέσα από τον όμιλο Μουζενίδη και στα οποία πιθανώς συμμετέχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα;

Ο θάνατος από Covid-19 του ιδρυτή

Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Μαρτίου 2021 πέθανε από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών του κορονοϊού, ο Μπόρις Μουζενίδης της Mouzenidis Travel, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον ελληνορωσικό τουρισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αναζητούσε επαγγελματική διέξοδο. Αν και διέθετε πτυχίο μηχανικού, άρχισε να δουλεύει ως γκαρσόνι και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.

Στη συνέχεια αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, αρχίζει να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Αργότερα, καθώς οι δουλειές πηγαίνουν καλύτερα, επεκτείνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον όμιλο Μουζενίδη.

Η μεγάλη επιχειρηματική κίνηση έγινε το 2013, όταν αποφάσισε να μπει και στις πτήσεις τσάρτερ, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator.

Με την αεροπορική εταιρία Ellinair η Mouzenidis Travel έγινε υπολογίσιμος «παίκτης» στην αγορά του τουρισμού και στις καλές χρονιές έφτασε να φέρνει μέχρι και 1.000.000 τουρίστες στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ