10-8-2020

Ρώσοι χάκερς προσπάθησαν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως ένα γκρουπ με χάκερς που σχετίζονται με ρώσικες μυστικές υπηρεσίες στοχοποιεί οργανισμούς στον τομέα της υγείας επιδιώκοντας να υποκλέψει πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Οι Ρώσοι χάκερς προσπαθούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες πάνω στην έρευνα και την ανάπτυξη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ανέφεραν την Πέμπτη οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο νέο μέτωπο στη μάχη του κυβερνοχώρου και των πληροφοριών μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας δήλωσε ότι η APT29, η ομάδα χάκερ γνωστή ως Cozy Bear, η οποία συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, εκμεταλλεύεται το χάος που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και στοχεύει οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης επιδιώκοντας να κλέψει πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αναφέρει ο ειδικός πάνω σε ζητήματα ασφαλείας και κυβερνοχώρου Τζούλιαν Μπάρνς.

Spear-phishing και προγράμματα malware

Οι Ρώσοι χάκερ στοχεύουν βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς που ερευνούν εμβόλια κατά του Covid-19. Οι χάκερς χρησιμοποιούν τις τεχνικές κυβερνο-τρομοκρατίας spear-phishing και προγράμματα malware για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία της έρευνας των οργανισμών. «Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς επιθέσεις εναντίον εκείνων που κάνουν ζωτική δουλειά για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πωλ Τσίσεστερ, διευθυντής επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Cozy Bear είναι ένα γκρουπ με χάκερς υψηλού προφίλ που σχετίζεται με τη ρωσική κυβέρνηση και συμμετείχε μαζί με την ομάδα Fancy Bear στο χακάρισμα της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την εκλογική περίοδο του 2016.

«Το APT29 έχει μακρά ιστορία στοχοθέτησης κυβερνητικών, διπλωματικών, υγειονομικών και ενεργειακών οργανισμών με σκοπό τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών γι ‘αυτό ενθαρρύνουμε όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη την απειλή αυτή» δήλωσε η Άννα Νοήμπεργκ, η υπεύθυνη κυβερνο-ασφάλειας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ενώ οι κυβερνήσεις του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν με την σειρά τους πως η ομάδα hacking Cozy Bear είναι σχεδόν βέβαιο πως σχετίζεται με την ρωσική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ