Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

ITER: Ξεκίνησε στη Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγαντιαίου αντιδραστήρα που θα κάνει τον πλανήτη μας «πιο καθαρό»!

Η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη σύντηξης υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας αντίστοιχης με την ηλιακή, άρχισε επισήμως την Τρίτη στη νότια Γαλλία!

Ένα πρόγραμμα το οποίο όταν ολοκληρωθεί και «ως μηχανισμός» τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2035, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ονειρεύεται έναν κόσμο απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των εργασιών που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ITER, στο Σεν Πολ λε Ντιράνς.

Διεθνές πρόγραμμα με συμμετοχή 35 χωρών

«Το ITER είναι μία υπόσχεση για ειρήνη και πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στο διεθνές πρόγραμμα που άρχισε με την υπογραφή σύμβασης το 2006 με τη συμμετοχή 35 χωρών, δηλαδή των κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελβετίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν χαιρέτισε «το μεγαλύτερο επιστημονικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας» και την έρευνα «των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών συνόρων», με το «κοινό όνειρο για την παραγωγή καθαρής και ασφαλούς ενέργειας έως το 2050».

Το πρόγραμμα ITER άρχισε εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στις όχθες του ποταμού Ντιράνς με στόχο την αναπαραγωγή της απεριόριστης ενέργειας του ήλιου και των άστρων, μέσω της σύντηξης του υδρογόνου, με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα. Θα παράξει το πρώτο πλάσμα στο τέλος του 2025 έως τις αρχές του 2026 και ο αντιδραστήρας θα μπορεί να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ το 2035.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ