Κυριακή 20/6/2021

Οι ΗΠΑ αποσύρουν 12.000 στρατιώτες από την Γερμανία και «αναστατώνει» το ΝΑΤΟ!

Οι ΗΠΑ προχωρούν το σχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που στοχεύει στην απόσυρση σχεδόν 12.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, μια απόφαση που έχει γνωρίσει σθεναρή αντίσταση και από τα δύο κόμματα στο κογκρέσο και έχει θορυβήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που βλέπουν την κίνηση ως πλήγμα για το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ αναγνώρισε ότι το σχέδιο θα κοστίσει δισεκατομμύρια μέχρι να ολοκληρωθεί όταν ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση την Τετάρτη από το Πεντάγωνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για τη μετεγκατάσταση των στρατευμάτων.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση την Τετάρτη, λέγοντας ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων πραγματοποιείται επειδή το Βερολίνο δεν ξοδεύει το του 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα (στόχος του ΝΑΤΟ) και επειδή η Γερμανία εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ. «Ξοδεύουμε πολλά χρήματα στη Γερμανία, μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο και εκμεταλλεύονται τον στρατό μας, οπότε μειώνουμε τον αριθμό των στρατευμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου. «(τα στρατεύματα) Είναι εκεί για να προστατεύσουν την Ευρώπη, είναι εκεί για να προστατεύσουν τη Γερμανία και η Γερμανία υποτίθεται ότι πρέπει και αυτή να κάνει θυσίες», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Δεν θέλουμε πλέον να είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι.»

Αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν την Τετάρτη ότι η απόφαση για το πού θα μετακινηθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που εγκαταλείπουν τη Γερμανία δεν επηρεάζεται από το εάν η νέα χώρα υποδοχής επιτυγχάνει το στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Στην πραγματικότητα, το Βέλγιο και η Ιταλία, οι δύο χώρες που θα λάβουν τα αμερικανικά στρατεύματα που αποχωρούν από τη Γερμανία, ξοδεύουν ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό για την άμυνα από ό,τι το Βερολίνο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιττ Ρόμνεϊ επέκρινε την απόφαση την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «σοβαρό σφάλμα» και «δώρο στη Ρωσία». «Το σχέδιο της κυβέρνησης να αποσύρει χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία είναι ένα σοβαρό σφάλμα. Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο ενός φίλου και συμμάχου, όταν θα έπρεπε να πλησιάζουμε πιο κοντά στην αμοιβαία δέσμευσή μας για αποτροπή της ρωσικής και της κινεζικής επιθετικότητας”, ανέφερε στο Twitter λίγο μετά την ανακοίνωση του Έσπερ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ