Κυριακή 25/7/2021

Διασώθηκαν 236 λαθρομετανάστες στη Μεσόγειο, οι μισοί ασυνόδευτοι ανήλικοι!

Οι διασωθέντες, πολλοί εξ αυτών αφυδατωμένοι, προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες

Στη διάσωση 236 ανθρώπων που επιχειρούσαν να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, με δύο υπερφορτωμένα πλοιάρια, προχώρησε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, το πλοίο Ocean Viking της μη κυβερνητικής οργάνωσης «SOS Méditerranée».  

Την ώρα της διάσωσης, οι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο, σε απόσταση 51 χιλιομέτρων από την Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Μασσαλία. Πολλοί από αυτούς ήταν αφυδατωμένοι ενώ «κάποιες γυναίκες έφεραν ελαφρά εγκαύματα λόγω των καυσίμων και είχαν εισπνεύσει καπνούς».

Οι επίδοξοι λαθρομετανάστες προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες και «το συγκλονιστικό είναι ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν πάρα πολλοί ανήλικοι, εκ των οποίων οι 114 είναι ασυνόδευτοι», εξήγησε ο Φρεντερίκ Πενάρ, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ocean Viking. Η επιχείρηση διάσωσης έγινε «για άλλη μία φορά χωρίς συντονισμό» και διήρκησε συνολικά τρεις ώρες.

Δέκα πτώματα

Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της SOS Méditerranée είχαν εντοπίσει στα ανοιχτά της Λιβύης δέκα πτώματα, κοντά σε ένα αναποδογυρισμένο πλοιάριο. Στο ναυάγιο αυτό εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Αυτήν την περίοδο, το πλοίο της SOS Méditerranée είναι το μοναδικό που επιχειρεί σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή, την οποία επιχειρούν καθημερινά να διαπλεύσουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες, συχνά με σαπιοκάραβα. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τουλάχιστον 453 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του έτους, προσπαθώντας να φτάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη.

*πηγή φωτό: SOS Méditerranée 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ