«Πόκερ»… Αδειάζουν τον Ερντογάν και «μαγειρεύουν» τα Βαλκάνια

Must Read

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν μία τεράστιας συμβολικής σημασίας κίνηση, που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και ξεφτιλίζει την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πολιτικοί λυσσάγαν μόνο στο άκουσμα περί γενοκτονιών Αρμενίων και Ποντίων και θεωρούσαν ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα προέβαινε σε μία τέτοια ενέργεια.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Πέραν όμως της σημασίας του γεγονότος, πρέπει να δούμε και τι κρύβεται από πίσω. Για ποιόν λόγο τώρα το θυμήθηκαν οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα;

Στη διεθνή σκακιέρα και διπλωματία τίποτα δεν γίνεται τυχαία και τίποτα με το αζημίωτο.

Θα ήθελα να σας αναλύσω κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς, γύρω από τα ζητήματα της Τουρκίας και γενικότερα των Βαλκανίων.

Ο κάθε Αμερικανός Πρόεδρος, ανάλογα και με το κόμμα του, στοχοποιεί κάποιες γεωγραφικές περιοχές στον πλανήτη, για να παίξει τα παιχνίδια της διπλωματίας και των οικονομικών συμφερόντων που τον στηρίζουν. Μόνο ο Πρόεδρος Τραμπ ασχολιόταν με το εσωτερικό της χώρας του και όχι με εξωτερικές ανακατωσούρες, και ίσως γι’ αυτό τον λόγο τα συμφέροντα τον άδειασαν και έχασε τις εκλογές.

Παραδοσιακά το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ ασχολείται, δυστυχώς για εμάς, με τα Βαλκάνια και την Β. Αφρική. Αυτό ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Κλίντον που διέλυσε σε 2 δόσεις την Γιουγκοσλαβία, συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο Ομπάμα που αναγνώρισε το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο (εξαφανίζοντας ουσιαστικά τη Σερβία) και μάλλον συνεχίζεται με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Φυσικά αυτό εμάς δεν μας συμφέρει, αφού όλες οι αλλαγές είναι εις βάρος της χώρας μας.

Η ενέργεια της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων με τα συνακόλουθα (όπως Constantinople αντί για Istanbul) είναι ένα ευθέως άδειασμα στον κ. Ερντογάν. Είναι βέβαιο ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας, οι «πατριώτες», οι Γκρίζοι Λύκοι, το στρατιωτικό κατεστημένο, θα θεωρήσουν τον κ. Ερντογάν υπεύθυνο για αυτό τον, κατ’ αυτούς, εξευτελισμό της Τουρκίας. Θεωρώ ότι τρίζει πολύ η καρέκλα του Ερντογάν, ο οποίος ήδη ήταν στοχοποιημένος από διάφορα κέντρα εξουσίας στην Άγκυρα.

Να θυμίσω και να συνδέσω ένα σημειολογικό γεγονός…

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2015 έγινε στη λήξη της θητείας του Προέδρου Ομπάμα, στενός συνεργάτης του οποίου ήταν ο κ. Μπάιντεν, και οργανώθηκε και υποστηρίχτηκε από Τούρκους που ζούσαν στις ΗΠΑ. Είναι λοιπόν τυχαίο, που, πριν κλείσει 4 μήνες στην εξουσία ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αποφάσισε να τσαλακώσει τον Ερντογάν;

Είναι επίσης τυχαίο που την επόμενη μέρα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, ο κ. Ερντογάν επέβαλε καθολικό λοκντάουν σε όλη την Τουρκία για 1 μήνα; Μήπως θέλει να δει πώς θα ελέγξει τα πράγματα, μήπως ανησυχεί για ένα νέο πραξικόπημα;

Παράλληλα και όλως τυχαίως ταυτόχρονα με την αναγνώριση της γενοκτονίας και την «επίθεση» στην Τουρκία, έσκασε και η είδηση για το non paper στην Ευρώπη για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Μάλλον οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακατεύουν πάλι την φασολάδα στα Βαλκάνια. Ο όρος φασολάδα χρησιμοποιείται από διπλωματικούς παράγοντες, όταν μιλάνε για τα Βαλκάνια, λόγω της πολυπλοκότητας των πληθυσμών και των εθνικών διαφορών που υπάρχουν στα Βαλκάνια.

Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, που εμάς δεν μας συμφέρει καθόλου για πολλούς λόγους…

  • Σε καμία περίπτωση δεν μας συμφέρει να αδειάσουν τον Ερντογάν. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, ο Ερντογάν είναι ένας «σκύλος που γαυγίζει» και τίποτα παραπάνω. Θεωρώ ότι, όσο κυβερνάει την Τουρκία ο Ερντογάν, δεν κινδυνεύουμε από πόλεμο με την Τουρκία. Ο Ερντογάν πετάει πατριωτικές κορόνες, αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρεται για την καρέκλα του και την κονόμα του. Δεν θα ρίσκαρε λοιπόν ποτέ μία πιθανή ήττα σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα. Αν όμως αναλάβει κανένας άλλος στην Τουρκία, τότε ζορίζουν τα πράγματα και είναι πολύ πιθανόν να μπλέξουμε σε πόλεμο με την Τουρκία.
  • Η οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ευνοήσει σίγουρα και μόνο την Αλβανία, οπότε δεν συμφέρει με τίποτα την Ελλάδα. Μία Μεγάλη Αλβανία ουσιαστικά μαζί με την Τουρκία θα περικυκλώσουν την Ελλάδα. Είναι δεδομένο και ανησυχητικό ότι ο κ. Ράμα είναι αγαπημένο παιδί της Γερμανίας και των ΗΠΑ και στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν. Η Αλβανία δεν αποτελεί πολεμικό κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά θα αποτελεί παράρτημα της Τουρκίας στα Βορειοδυτικά μας, και, λόγω του ανακατέματος των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, σίγουρα θα θέσει θέματα διεκδικήσεων. Δυστυχώς η εξυπνάδα του κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τα Σκόπια, άνοιξε την όρεξη σε όλους αυτούς τους τυχάρπαστους γείτονές μας. Επιπλέον, μία περαιτέρω συμπίεση της Σερβίας, θα εξαφανίσει τον μόνο ουσιαστικό σύμμαχό μας στα Βαλκάνια. Άλλωστε, θυμίζω ότι γι’ αυτό τον λόγο φτιάχτηκαν τα Σκόπια, για να μην συνορεύει απευθείας η Ελλάδα με την Σερβία.

Σας παρέθεσα μία γενική εικόνα της παρούσας κατάστασης στα Βαλκάνια, την οποία θα παρακολουθούμε και θα συζητάμε διαρκώς.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μείνει απαθής και να προσπαθήσει να πατήσει ξανά και στις 2 βάρκες, της Δύσης και της Ρωσίας.

Ευτυχώς στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ο κ. Δένδιας, ο εκφραστής της Καραμανλικής-πατριωτικής ΝΔ, διότι στην ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για τα εθνικά θέματα.

Θα επανέλθω σύντομα με νέα παρέμβαση για τον ρόλο της Βουλγαρίας και της Ρωσίας στην παρτίδα σκληρού πόκερ που παίζεται στα Βαλκάνια!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This