Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για το κατά πόσον εντέλει μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ. Η χώρα – πρότυπο στο μοντέλο του μαζικού εμβολιασμού, αντιμετωπίζει πλέον μία έκρηξη κρουσμάτων που έχει μάλιστα αυξητικές τάσεις παρά την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων τα οποία είχαν καταργηθεί τρεις μήνες πριν.
Το υπουργείο υγείας του Ισραήλ πάντως είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ραγδαία πτώση αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer, με το οποίο είχε εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, νωρίτερα από κάθε άλλο κράτος. Οι θάνατοι βέβαια παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο πάρε την αύξηση τους, τόσο λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμένων, αλλά κυρίως, λόγω του ισχυρού συστήματος υγείας του Ισραήλ που διαθέτει και υποδειγματική πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 8000 ημερησίως, οι θάνατοι παραμένουν κάτω από τους 30.
Η έγκριση της τρίτης ενισχυτικής δόσης που ήδη έχει ξεκινήσει για όλες τις ηλικίες άνω των 30 ετών, είναι η πρώτη κίνηση που έκανε η κυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όλοι πλέον ελπίζουν ότι με την ενισχυτική δόση, θα έρθουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Αλλιώς, θα πρέπει να ανατραπεί όλο το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και όχι μόνο στο Ισραήλ.
Στον αντίποδα, η Σουηδία που δεν έλαβε κανένα περιοριστικό μετρό και έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από το Ισραήλ, συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, καταγράφοντας κάτω από 1000 κρούσματα ημερησίως παρά το μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, ενώ οι θάνατοι είναι μηδενικοί. Η χώρα όμως πλήρωσε βαρύ τίμημα με 14.000 νεκρούς στα πρώτα κύματα της πανδημίας, πριν φτάσει στα σημερινά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δύο διαφορετικά μοντέλα που αναμένεται να δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ποιό θα αποδειχτεί ορθό.