Οπισθοχωρεί η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ε.Ε. δεν «αντέχει» να απογαλακτιστεί από την πετρελαϊκή βιομηχανία του Πούτιν

Must Read

Η απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο αναγκάζει τους διπλωμάτες της ΕΕ να κάνουν ένα βάλουν στο ράφι το σχέδιο για το εμπάργκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, οι Βρυξέλλες εξετάζουν να προχωρήσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία, με την υποστήριξη και των 27 χωρών-μελών, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κάνουν πίσω στην πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι εργασίες για μια συμβιβαστική συμφωνία που μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία.

Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε σημαντική οπισθοδρόμηση και ένα πλήγμα για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε ένα προσχέδιο έκτου πακέτου κυρώσεων στις 4 Μαΐου.

Το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν ένα τόσο δραματικό βήμα δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική της επίθεση κατά του Κρεμλίνου και πόσο επώδυνο είναι να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ζωτικό βήμα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί βασική ροή εσόδων για τον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο, για τις μεσόγειες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς, η απαγόρευση του αργού θα είναι επώδυνη.

Κάθετος ο Όρμπαν

Η Κομισιόν προσπάθησε να καταλήξει σε συμβιβασμούς με τον Όρμπαν, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνησή του λέει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο – και ενδεχομένως περισσότερα χρήματα – για να μπορέσει να συμφωνήσει.

«Υπάρχει πράγματι μια ιδέα για διάσπαση του πακέτου καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90 τοις εκατό του, οπότε προχωράμε με τα πάντα εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο politico. «Είναι απογοητευτικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί» πρόσθεσε και ανέφερε ότι διαχωρισμός της απαγόρευσης του πετρελαίου από το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων θα «έστελνε ένα κακό μήνυμα».

Οι διπλωμάτες πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συζητήσουν το πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι θα ήταν καλύτερο να εγκριθεί το υπόλοιπο του νέου πακέτου κυρώσεων το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψει στην απαγόρευση του πετρελαίου σε μεταγενέστερο στάδιο. «Θα ήταν επίσης καλύτερο να συμφωνήσουμε στο 90% της προτεινόμενης παρά σε τίποτα από όλα», είπε ο διπλωμάτης.

H πρόταση της Βουδαπέστης

Μια επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των πιο αμφιλεγόμενων τμημάτων της απαγόρευσης του πετρελαίου και την προώθηση άλλων στοιχείων του σχεδίου που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη είχε προηγουμένως προτείνει να συνεχίσουν να επιτρέπονται οι παραδόσεις μέσω αγωγών, με κυρώσεις να περιορίζονται στο πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη ναυτιλία.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση του πακέτου πετρελαίου θα αφήσει έκθετους την φον ντερ Λάιεν και τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται είναι αδύνατον να «χτυπήσουν» την πετρελαϊκή βιομηχανία του Πούτιν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν τη φιλορωσική προπαγάνδα, τους λομπίστες και τους συμβούλους, καθώς και τη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This