Εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα – Άνοιξε το μέτωπο με Συρία, συγκρούσεις και στα σύνορα με Λίβανο

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο

Must Read

Θεριεύει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς την 4η ημέρα από την αιματηρή επίθεση  της Χαμάς στο Ισραήλ, άνοιξε το μέτωπο με τη Συρία, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Τις τελευταίες ώρες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σε ακατοίκητες περιοχές εντός ισραηλινού εδάφους. Και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, το Ισραήλ δήλωσε ότι «απάντησε» με όλμους και πυρά προς το έδαφος της Συρίας.

Όσον αφορά στη σημερινή εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, την ευθύνη ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δηλαδή οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν. Επιπροσθέτως, η Χαμάς επιβεβαίωσε τους θανάτους των Zakaria Abu Muammar και Jawad Abu Shamal, μελών του πολιτικού γραφείου της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Χθες Δευτέρα, ωστόσο, σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ ενεπλάκη και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, οι οποίες και οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της, καθώς και ενός ισραηλινού υποδιοικητή. Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και η κυβέρνηση της Συρίας είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν, ενώ τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τη Συρία, στοχεύοντας -υποτίθεται- γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, ενώ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Ο Ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους, διοικητής της 98ης Μεραρχίας του Ισραηλινού στρατού, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο έχει ξεπεράσει, πλέον, τους 1.000, προσθέτοντας πως από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ως απάντηση το Ισραήλ στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι και έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταστροφές.

«Θα περάσουμε στην επίθεση και θα επιτεθούμε στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και σε κάθε άλλη ομάδα που βρίσκεται στη Γάζα», δήλωσε στους «Times of Israel» ο Ταξίαρχος και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα από τη Γάζα για να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό». «Έχω άρει όλους τους περιορισμούς, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του ισραηλινού εδάφους και προχωράμε σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», κατέληξε.

Μπάιντεν: «Αυτό που έγινε στο Ισραήλ είναι έργο του διαβόλου»

Σε σημερινό διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «έργο του διαβόλου» και αποκάλεσε την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση «αιμοδιψή», λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα θυμίζουν τις χειρότερες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσθεσε δε ότι καταδικάζει τη σφαγή περισσότερων από 1.000 αμάχων, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 14 Αμερικανούς πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ «αυξάνουν» την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, διευκρινίζοντας πως η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και «αναχαιτιστικά για την ανανέωση του “σιδερένιου θόλου” (iron dome)». «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του», επισήμανε.

Συνεχίζοντας το διάγγελμά του, σημείωσε πως το «Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις». «Τηρούμε τους νόμους του πολέμου, έχει σημασία, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τις οικογένειες που επλήγησαν από τις φρικαλεότητες. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «στέκονται ενωμένες» με το Ισραήλ και πως «θα κάνουμε ότι χρειαστεί», υπογραμμίζοντας πως «θα βεβαιωθούμε ότι το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί, σήμερα, αύριο, όπως πάντα».

Και τα κιμπούτς στο στόχαστρο της Χαμάς

Τα κιμπούτς του Ισραήλ φαίνεται να έχει βάλει στόχο η Χαμάς, με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» να αναφέρει πως στο κιμπούτς Be’eri, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, βρέθηκαν τα πτώματα 108 Ισραηλινών. Σύμφωνα με την οργάνωση διάσωσης έκτακτης ανάγκης Zaka, τα μέλη της που έφτασαν στο κιμπούτς χθες Δευτέρα, συνοδευόμενα από Ισραηλινούς στρατιώτες, εντόπισαν, επίσης, πολλά πτώματα μαχητών της Χαμάς.

Οι έρευνες στο εσωτερικό των σπιτιών της κοινότητας συνεχίστηκαν και σήμερα, Τρίτη 10/10, με τα ισραηλινά στρατεύματα να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, για να περισυλλέξουν τους νεκρούς, την ώρα που γύρω τους σφύριζαν σφαίρες μαχητών της Χαμάς που παραμένουν οχυρωμένοι στην περιοχή. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, μάλιστα, φώναξε: «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ», αναφερόμενος στις φρικαλεότητες που συνάντησαν στο κιμπούτς Be’eri.

Χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα κινδυνεύει να μείνει η Γάζα

Στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης κινδυνεύει να βρεθεί η Λωρίδα της Γάζας, στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, υποστηρίζουν οι τοπικές αρχές, την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή, απαντώντας στις επιθέσεις της Χαμάς.

Χθες Δευτέρα, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, λέγοντας ότι θα διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βοήθεια δεν έχει φτάσει στον θύλακα από το Σάββατο 7/10, όποτε και πραγματοποιήθηκε το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, το 80% των οποίων βασίζεται στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Διοικείται από μαχητές της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή του, με αποτέλεσμα να ασκεί περιορισμούς στο ποιος και ποια αγαθά μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά του. Ταυτόχρονα, η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά ποιος και τι μπορεί να περάσει και από τα σύνορά της με τη Γάζα. Από το πρωί του Σαββάτου που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, το Ισραήλ μπλοκάρισε όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι κατά τις ισραηλινές επιθέσεις περισσότεροι από 12 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και τουλάχιστον επτά ιατρικά κέντρα στην περιοχή υπέστησαν ζημιές. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι είναι επί του παρόντος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ και ενδέχεται σύντομα να ξεμείνουν από τρόφιμα και νερό. «Οι ζημιές στην ύδρευση και τις εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν υπονομεύσει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», δήλωσε σχετικά.

«Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι, πλέον, η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διανέμει ήδη τρόφιμα για έως και 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι αυτές οι προσπάθειες θα οκταπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται, ότι ακόμα και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στην κίνηση και σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This