Μπλίνκεν προς Πεκίνο: «Διατηρήστε την ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν»

Οι τοποθετήσεις του

Must Read

Κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε προς υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κίνας την σπουδαιότητα της «διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν», λίγο πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου της αυτόνομης νήσου. Την οποία το Πεκίνο, σημειωτέον, θεωρεί κινεζική επαρχία.

Επιστρέφοντας ωστόσο στην Ουάσινγκτον, μετά την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή και προτού μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Λιου Τζιαντσάο. Τον πικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Μπλίνκεν επέμεινε «στην σπουδαιότητα της διατήρησης της ειρήνης και στη Νότια Σινική Θάλασσα», περιοχή άλλωστε για την οποία ερίζουν Κίνα και Φιλιππίνες. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μάθιου Μίλερ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Να τονιστεί πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως κράτος και θεωρεί την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως την μόνη νόμιμη αντιπρόσωπο του κινεζικού έθνους. Αλλά από την άλλη, οι ΗΠΑ προσφέρουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια προς την νήσο, επισημαίνοντας πως τάσσονται υπέρ του status quo, που… κατ’ αυτές εγγυάται την ειρήνη!

Οι ΗΠΑ, θα στείλουν άτυπη αντιπροσωπεία στο νησί, μετά τις προεδρικές εκλογές και «εκτιμούν πως εναπόκειται στους εκλογείς της Ταϊβάν να αποφασίσουν για τον επόμενο ηγέτη τους ελεύθερα και χωρίς εξωτερική ανάμιξη», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Μιλώντας πάντως στο κέντρο μελετών, Council on Foreign Relations στην Νέα Υόρκη, ο Λιου Τζιαντσάο εκφράστηκε έτεινε χείρα φιλίας. Εξήρε την σινοαμερικανική συνεργασία και επιχείρησε να υποβαθμίσει την φιλοπόλεμη ρητορική. Προτίμησε να φανεί μετρημένος όταν έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα για την Ταϊβάν, αποφεύγοντας να εστιάσει στο πώς θα αντιδράσει η Κίνα στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Και επανέλαβε «την δέσμευση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Η επίσκεψη Τζιαντσάο, αξιωματούχου και ανερχόμενου στελέχους στο Πεκίνο, καταγράφεται ως γεγονός, ενώ ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις τους. Όλα αυτά στον απόηχο της συνάντησης των προέδρων Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο στην Καλιφόρνια. Η ρήξη ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις είχε φανεί πριν από έναν χρόνο. Όταν η Ουάσιγκτον έστειλε μαχητικό αεροσκάφος για να καταρρίψει κινεζικό αερόστατο, που υποστήριξε ότι ήταν κατασκοπευτικό. Κάτι που το Πεκίνο διέψευσε ότι ίσχυε.

«Οι δύο πλευρές είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο» και αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα «της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, μετά την συνάντηση Μπλίνκεν-Τζιαντσάο.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα, την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή. Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This