Σάλος σε ΝΑΤΟ και Λευκό Οίκο για τις «φιλορωσικές» δηλώσεις Τραμπ

Must Read

Σε «συναγερμό» έχουν θέσει τον Λευκό Οίκο και το ΝΑΤΟ οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να σταθούν στο πλευρό των νατοϊκών συμμάχων της, σε περίπτωση σύγκρουσής τους με τη Ρωσία, αν αυτοί «δεν πληρώνουν τα χρέη τους»!

Η εμπρηστική αυτή δήλωση του Τραμπ, ότι, δηλαδή, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε προστατεύσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, «υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Συμμαχία παραμένει «έτοιμη και ικανή» να υπερασπιστεί τα μέλη της και ότι οποιαδήποτε επίθεση «θα αντιμετωπιστεί με μια ενιαία και σθεναρή απάντηση».

Ωστόσο, επισήμανε ότι οποιαδήποτε υπόνοια ότι «οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας» και εκτίμησε ότι τα σχόλια του Τραμπ «θέτουν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο». «Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ «ενθαρρύνει τις εισβολές των πιο στενών συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα» και χαρακτήρισε τα σχόλιά του «αποκρουστικά και ανισόρροπα». Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Απευθυνόμενος χθες Σάββατο σε πλήθος κόσμου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας» του είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση, στην οποία δεν ανταποκρινόταν στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα. Όπως είπε, ο εν λόγω ηγέτης τον είχε ρωτήσει αν οι ΗΠΑ θα ερχόταν σε βοήθεια της χώρας του σε αυτό το σενάριο. «Είπα “όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις τα χρέη σου», δήλωσε εμφατικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις φετινές προεδρικές εκλογές, προκαλώντας σάλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες του 2023, 19 από τα 30 κράτη μέλη του δαπανούν για την άμυνα λιγότερο από τον στόχο του 2% του ετήσιου ΑΕΠ τους, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Νορβηγία. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, τη Ρωσία ή τη σύμμαχό της, Λευκορωσία, υπερβαίνουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, με την Πολωνία να δαπανά πάνω από 3,9% του ετήσιου ΑΕΠ της και τις αμυντικές δαπάνες της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Φινλανδία και των βαλτικών κρατών Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία να κυμαίνονται μεταξύ 2,3 και 2,7% του ετήσιου ΑΕΠ τους.

Ο Τραμπ ασκεί εδώ και καιρό κριτική στο ΝΑΤΟ και σε αυτό που θεωρεί υπερβολικό οικονομικό βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το να εγγυώνται, δηλαδή, την άμυνα 30 άλλων εθνών. Ο Πάτρικ Μπέρι, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και πρώην αναλυτής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο BBC ότι ο Τραμπ αντανακλά την οργή των ΗΠΑ για το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ δεν δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού τους για τον στρατό, όπως επιθυμεί το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως τέτοιες δηλώσεις έχουν αντίκτυπο σε μια εποχή που η Ρωσία έχει θέσει την οικονομία της σε πολεμική βάση και οι στρατιωτικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές των ευρωπαϊκών χωρών.

Αμερικανικός εμφύλιος για τη στήριξη της Ουκρανίας

Από την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά το «παράπονό» του για τα αμερικανικά χρήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ.

Το συγκεκριμένο διάστημα, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα – συνολικά περισσότερα από 44 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Λευκού Οίκου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με το νέο έτος, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν μπλοκάρει κάθε νέα  αντίστοιχη χρηματοδότηση, απαιτώντας σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης στις ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους, ενώ, στη συνέχεια, αρνήθηκαν το τροποποιημένο νομοσχέδιο, όταν παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Τραμπ πανηγύρισε αυτή την απόρριψη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Σαββάτου, λέγοντας ότι οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν «καταστροφικές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This