Η Κροατία τρίτη χώρα της Ε.Ε. που εντάσσει τις γυναικοκτονίες στη νομοθεσία της

Must Read

Την εγγραφή της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία της Κροατίας ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 14/3, η κροατική Βουλή, αποτελώντας, έτσι, την τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μετά την Κύπρο και τη Μάλτα- που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους.

Η Βουλή της Κροατίας ενέκρινε τροπολογίες στον ποινικό κώδικα, προκειμένου η γυναικοκτονία να εγγραφεί ως ξεχωριστό έγκλημα. «Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου.

Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα, προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 χρόνια, με την 40έτη φυλάκιση να αποτελεί και την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας. Όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina, οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά. Σύμφωνα δε με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη σε ποσοστό γυναικοκτονιών ανά συνολικό αριθμό κατοίκων στην Ε.Ε.

Το 2022, 2.300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη από τον σύντροφό τους ή από μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., με τις 13 από αυτές να έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κροατία των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, οι 12 από συγγενικό τους πρόσωπο. Το 2023, μάλιστα, στη βαλκανική αυτή χώρα υπήρξαν ακόμη εννέα γυναικοκτονίες.

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20άχρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό, με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά στη νομοθεσία ενός συστήματος που έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα θύματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, εκείνο το διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο.

Κι όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα κοντεύει να θεσπιστεί ως νόμος του κράτους η παιδεραστία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This