Τρίτη 15/6/2021

Οργιάζει ο Τουρκικός Τύπος! «Σύντομα η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί»

Ένα tweet του Διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν ήταν αρκετό για να οργιάσει την επόμενη ημέρα ο Τουρκικός Τύπος!

Ο Φαχρετίν Αλτούν στον λογαριασμό του στο Twitter ανάρτησε  μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας με την προκλητική φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». 

Ο Τουρκικός Τύπος, μεταξύ των μέσων και η εφημερίδα Χουριέτ που δημοσίευσε άρθρο για την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς, κάνουν λόγο για «λαχτάρα» και «ανυπομονησία» των Τούρκων για τη στιγμή που το ιστορικό μνημείο θα γίνει ξανά τζαμί. Ορισμένοι εικάζουν μάλιστα με θράσος ότι η 29η Μαΐου, η ημέρα που έγινε η Άλωσης της Πόλης, θα είναι η επίσημη μέρα που θα γίνει η Αγιά Σοφιά τέμενος!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ερντογάν. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέτο στην Τουρκία. 3,72 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ