Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Το Υπουργείο Εργασίας «μαρτύρησε» τη νέα παράταση στο lockdown!

Ενημέρωσε για τον τρόπο δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών

Πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για παράταση ή μη του lockdown, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε την Παρασκευή για τον τρόπο δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις και εργοδότες για τον Μάρτιο 2021 γίνεται προαναγγελτικά από 3/3/2021 έως και 7/3/2021 για μέρος ή για όλο τον μήνα. Στο ίδιο διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021.

Για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8/3/2021 και μετά οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο Π.Σ. «Εργάνη» τις αναστολές αυτές, τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Μαρτίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αναστολές μηνός Μαρτίου λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Όπως είχε γράψει η «δημοκρατία», χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν βρεθεί χωρίς εισόδημα, καθώς όσοι είχαν προσληφθεί μετά τις αρχές Νοεμβρίου δεν μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή, ακόμα και αν η επιχείρηση στην οποία δουλεύουν έκλεισε με κρατική εντολή.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 1/3/2021 οι εργοδότες πρέπει να εφοδιάσουν τους εργαζομένους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος έως και τη Δευτέρα 8/3/2021. Με έντυπο μέσω του Π.Σ. «Εργάνη» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS τα φορολογικά στοιχεία φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ