5/7/2022

Λίστα-φωτιά με «ύποπτες» καταθέσεις σε 76 χώρες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη

Γεμάτα από λίστες με Ελληνες καταθέτες στο εξωτερικό είναι τα συρτάρια του φοροελεγκτικού μηχανισμού της χώρας μας, από τις οποίες όμως ελάχιστες πληροφορίες
έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ ακόμα πιο λίγα φαίνεται πως είναι τα αποτελέσματα των ερευνών.

Στα χέρια των ελληνικών Αρχών έχουν βρεθεί κατά καιρούς διαφορετικές λίστες με Ελληνες
καταθέτες (λίστα Μπόργιανς, Λαγκάρντ, Panama Papers, Pandora Papers κ.ά.), με τα έως τώρα δεδομένα να μην έχουν αποδώσει σημαντικά έσοδα στα ελληνικά κρατικά ταμεία.
Πριν από λίγες ημέρες η ΑΑΔΕ έλαβε στα χέρια της μια νέα, τεράστια λίστα από Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από 76 διαφορετικές χώρες.

Πρόκειται για χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι (Νησιά Κέιμαν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι κ.ά.), αλλά και χώρες παντελώς άγνωστες στο ευρύ κοινό (Νήσοι Τερκ και Κάικος, Νιούε κ.ά.)

Η νέα λίστα

Η λίστα έφτασε στη δικαιοδοσία της ΑΑΔΕ για περαιτέρω έλεγχο, στο πλαίσιο της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών (ΠΣΑΑ) μεταξύ της αρμόδιας Αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας και των αρμόδιων Αρχών και περιλαμβάνει στοιχεία από το 2016 έως το 2020, ανάλογα με τον χρόνο που κάθε χώρα υπέγραψε τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι 76 χώρες, ώστε να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες έχουν δηλωθεί και στην Ελλάδα. Η λίστα αναμένεται να αποτελέσει ένα επιπλέον «όπλο» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής, σε περίπτωση, φυσικά, που αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένοι καταθέτες δεν έχουν δηλώσει τα συγκεκριμένα εισοδήματα στις ελληνικές Αρχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ύπαρξη Ελλήνων καταθετών στα τραπεζικά ιδρύματα
του εξωτερικού δεν συνεπάγεται πως πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή
μαύρου χρήματος, κάτι το οποίο ισχύει ακόμα και για τους φορολογικούς
παραδείσους.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

Με βάση τον νόμο περί «Κύρωσης της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών για
την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα λάβει τα στοιχεία των καταθετών, όπως: το όνομα, τη διεύθυνση, τη δικαιοδοσία φορολογικής κατοικίας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης. Ετσι, τα στοιχεία που θα επεξεργαστεί η ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν:

* Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του
Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς κατά την πρόωρη λύση του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

* Σε περίπτωση Λογαριασμού Θεματοφυλακής:
α) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό, ή σε σχέση με τον λογαριασμό, κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, και

β) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά Χρηματοοικονομικών
Περιουσιακών Στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ιδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού.

* Σε περίπτωση Καταθετικού Λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Oι 76 χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Ανγκουίλα, Αντίγκουα, Αργεντινή, Αρούμπα, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βερμούδες, Βραζιλία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Μπρουνέι, Καναδάς, Νήσοι Κέιμαν, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Κουρασάο, Ντομίνικα, Ισημερινός, Φερόες Νήσοι, Γκάνα, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γρενάδα, Γκέρνζι, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Νήσος του Μαν, Ισραήλ, Ιαπωνία, Τζέρζι, Καζακστάν, Νότια Κορέα, Κουβέιτ, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Mαυρίκιος, Μεξικό, Μοντσεράτ, Ναουρού, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις
Νήσους Μπονέρ, Αγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νέα Καληδονία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νιούε, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Κατάρ, Ρωσία, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σεϊχέλλες, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Τουρκία, Νήσοι Τερκ και Κάικος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βανουάτου.

«Ψίχουλα» απέδωσαν οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς

Την αρχή είχε κάνει το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, μετέπειτα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής
Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε τη λίστα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010, η οποία περιελάμβανε «ύποπτες» καταθέσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά οι υποθέσεις με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, όπως και εκείνα της λίστας Μπόργιανς, που περιέχει στοιχεία 10.588 καταθετών μέχρι το 2008 και περιελάμβανε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008, παραγράφηκαν οριστικά, αφού πέρασε η πενταετία ελέγχου.

Οι καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, καθώς και στη λίστα των εμβασμάτων ξεπερνούσαν τα 10
δισ. ευρώ, ωστόσο η φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε, μετά τον καταλογισμό των
προστίμων, ανέρχεται σε 919.000.000 ευρώ. Ομως, σύμφωνα με τα τελευταία
δημοσιευμένα στοιχεία αρκετά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τελικά στον κρατικό κορβανά εισήλθαν μόλις 107.000.000 ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκούσε 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα η Γαλλία κατάφερε να επιβάλει 252.600.000 ευρώ σε φόρους, τους
οποίους πλήρωσαν οι φοροφυγάδες, ενώ το ισπανικό «ΣΔΟΕ» εισέπραξε 295.600.000
ευρώ μέσω φόρων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απάτη της κατάργησης της ρήτρας με την νέα τιμολόγηση του ρεύματος

H νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα τιμολόγια του ρεύματος,...

Αυξήσεις-εφιάλτης στο καλάθι της νοικοκυράς!

Μπροστά σε ένα συνεχιζόμενο μπαράζ ανατιμήσεων βρίσκονται καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Ακόμα και βασικά...

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών

Τρεις ημέρες ακόμα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να διεκδικήσουν την επιδότηση...

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν στις πρώτες θέσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά

Μπορεί να ακριβαίνουν ολοένα και περισσότερο, σε σύγκριση με τα επώνυμα, αλλά τα προϊόντα...

Λογαριασμοί ρεύματος: Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου – Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας

Μετά την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινωθούν έως...

«Μαύρα» σενάρια ΚΕΠΕ: Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει!

Ακόμη και το 2023, αν μετριαστεί ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι η ακρίβεια ήρθε για...

Απογείωση στα αεροδρόμια!

Υψηλές πτήσεις για τα αεροδρόμια της χώρας, με την κίνηση να αγγίζει ή και...

Εθνική Τράπεζα: Επανήλθε o ιστότοπος της τράπεζας – Ήταν αδύνατες οι συναλλαγές 

Μετά από τουλάχιστον μια ώρα αδυναμίας σύνδεσης, τα συστήματα internet και intranet της Εθνικής...

Σοκ από τη Eurostat: Στο 12% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα!

Ρεκόρ... Καλπάζει η ακρίβεια χωρίς ίχνος φρεναρίσματος

«Χρυσές» οι φετινές διακοπές: Ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά!

Για τέσσερις μέρες στη Μήλο 1.431 ευρώ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Ιωάννινα: Μαιευτήρας υπέστη έμφραγμα την ώρα του τοκετού

Πανικός επικράτησε σε ιδιωτική κλινική της Ηπείρου, καθώς την...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ