Οι φοροελαφρύνσεις που θα ισχύουν το 2023

Ποια είναι τα πέντε εξαγγελθέντα μέτρα που είχαν ήδη προαναγγελθεί εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση

Must Read

Σε ισχύ τέθηκαν από την Πρωτοχρονιά οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση, ενώ αρκετά εξ αυτών αφορούν φόρους που έχουν «παγώσει» από πέρυσι και φέτος καταργούνται μόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς φορολογουμένους δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, καθώς στην πράξη θα ισχύει ό,τι ακριβώς και τους προηγούμενους μήνες.

Εισφορά αλληλεγγύης: Η πρώτη ρύθμιση αφορά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πλέον αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η εισφορά αλληλεγγύης είχε καταργηθεί μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Πλέον και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αλλά και οι συνταξιούχοι από την Πρωτοχρονιά δεν επιβαρύνονται στις αποδοχές τους από την εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που μεταφράζεται σε μικρές έμμεσες αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές τους.

Συντάξεις: Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για 12 χρόνια έβλεπαν τις αποδοχές τους «παγωμένες», από την 1η Ιανουαρίου θα δουν αύξηση 7,75%, η οποία αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία τους, με βάση και την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας. Σημειώνεται πως οι αυξήσεις στους συνταξιούχους θα δοθούν στο τέλος Ιανουαρίου, με την πληρωμή της σύνταξης του μηνός Φεβρουαρίου.

Τέλος επιτηδεύματος: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία είναι υπό προϋποθέσεις, ωστόσο είναι ένα μέτρο το οποίο το ζητούσε η αγορά και υλοποιείται από φέτος, αφορά τη χρήση του 2022 και καταργείται με τις εξής δύο προϋποθέσεις: α) O τζίρος της επιχείρησης πρέπει να μην ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ και β) η επιχείρηση πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον μία πρόσληψη και αυτόν τον εργαζόμενο θα πρέπει να τον έχει κρατήσει στη θέση του για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Αγορά ακινήτων: Στην αγορά ακινήτων «παγώνουν» δύο φόροι προκειμένου ο κλάδος να παραμείνει σε ανοδική τροχιά. Πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναστέλλεται για τα νεόδμητα ακίνητα και ο φόρος υπεραξίας που είναι 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι δύο φόροι «παγώνουν» για διάστημα δύο ετών, συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024. Επίσης, έως το τέλος του 2024 παρατείνεται η έκπτωση φόρου μέχρι 40% για όποιον επιθυμεί να ανακαινίσει την κατοικία του.

Μειωμένος και υπερμειωμένος ΦΠΑ: Τέλος, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% παρατείνεται έως το τέλος του 2023 σε μεταφορές, εστίαση, καφέ, κινηματογράφους και σχολές χορού, ενώ ο υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% παρατείνεται έως το τέλος του 2023 σε μάσκες, γάντια αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This