Πέμπτη 17/6/2021

Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Η διαχείρισή τους… εραστές των μνημονίων!

Επισημοποιήθηκε διά στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι οι σημαιοφόροι και υμνητές των Μνημονίων αναλαμβάνουν τη διαχείριση του πακέτου των κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, συγκροτείται μια πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Είναι μια εξέλιξη που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο κ. Σκυλακάκης εδώ και αρκετές μέρες ακουγόταν ότι θα αναλάβει το εγχείρημα, και μάλιστα αναμένεται να αναβαθμιστεί και κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Είναι το στέλεχος που, ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 προσχώρησε στη Δράση και ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος, το οποίο συνεργάστηκε με το Ποτάμι και στη συνέχεια «απορροφήθηκε» από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στέλεχος με ακραία αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες θέσεις, όπως, άλλωστε, και ο Ακης Σκέρτσος, παλιός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, έχοντας θητεύσει ενδιαμέσως και στον ΣΕΒ, πλέον είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ο ίδιος που έχει ταχθεί υπέρ του να πληρώνουν φόρους και οι αδύναμοι με τη μείωση του αφορολογήτου, λέγοντας: «Σήμερα λίγοι πληρώνουν πολλά και οι περισσότεροι ελάχιστα». Επίσης, έχει υποστηρίξει πως «αν δεν κοπούν οι συντάξεις, δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είναι σημαντικά για την παραγωγή και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, παράλληλα, ομόφωνα τον διορισμό ακόμα ενός μνημονιακού, του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στη θέση του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για εξαετή θητεία, δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα. Αλλοτε στενότατος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσινγκτον, είναι σύμβουλος επί των οικονομικών του κ. Μητσοτάκη και πλέον αναλαμβάνει επισήμως θέση, και μάλιστα όχι μια τυχαία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ