Μπαράζ επαφών Δένδια σε Κάιρο, Λευκωσία για να εξουδετερώσει τις ύπουλες διπλωματικές κινήσεις

ΓΕΕΘΑ: Αυτή είναι η αμυντική διπλωματία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Must Read

Η Τουρκία εξακολουθεί να δυναμιτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίπεδο των δηλώσεων και των προκλητικών ενεργειών, παράλληλα με την άσκηση «γοητείας» στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, όπου θέλει να φαίνεται ως η μεγάλη δύναμη, που προκαλείται από την Ελλάδα.

Η άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ολοκληρώθηκε χθες, ξεκίνησε με τις «χαρτογραφήσεις» του ερευνητικού Cesme, που προσμετράται ως μία ακόμα «νίκη» της Τουρκίας, έστω στο πεδίο των εντυπώσεων, αφού μπορεί ευκολότερα πλέον να ισχυριστεί ότι κάθε απόπειρα διεύρυνσης του ελληνικού υδάτινου και εναέριου χώρου προσκρούει στο μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική διπλωματία, ξεκινώντας από σήμερα και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 25 Μαρτίου, ο επόμενος κύκλος των διερευνητικών επαφών και η άτυπη πενταμερής για την Κύπρο, που έχει ορισθεί για το τριήμερο 27-28-29 Απριλίου στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί ένα ταξίδι το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία προσέγγισή της με την Αίγυπτο, προκειμένου να σπάσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της, όσο και με την προοπτική της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, που θα καταστήσει σχεδόν όνειρο θερινής νυκτός τη λειτουργία του EastMed, στον οποίο τόσα πολλά έχει επενδύσει η ελληνική στρατηγική.

Η Αθήνα τρέχει να προλάβει τώρα τα απόνερα της υπακοής της στα κελεύσματα «να τα βρει με την Τουρκία», καθώς αυτή η στάση της είναι φυσικό να προκάλεσε δεύτερες σκέψεις και στην Αίγυπτο, η οποία, όπως κάθε χώρα, έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

Αν θα το καταφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΓΕΕΘΑ: Αυτή είναι η αμυντική διπλωματία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο πλαίσιο και παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα διεθνών δραστηριοτήτων-συνεργασιών και συνεργειών, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με συμμαχικές και φίλες χώρες, σε διμερή, πολυμερή σχήματα αλλά και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών όπου συμμετέχει η Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος με προβολή σημαίας με τη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ στην πολυεθνική Ναυτική Δύναμη «TF 473».

Ταυτόχρονα η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, η οποία επιχειρεί με τη μόνιμη συμμαχική δύναμη SNMG-2, με τη συμμετοχή ενός υποβρυχίου και ενός ΑΦΝΕ, λαμβάνει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία DYNAMIC MANTA 21.

Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ συμμετέχει στη διασυμμαχική επιχείρηση του ΟΗΕ UNIFIL MAROPS. Η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ συμμετέχει στην επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Φ/Γ ΥΔΡΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση POSEIDON 21, η οποία διοργανώνεται από τις ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα παρέχει λιμενικές ευκολίες σε σημαντικό αριθμό συμμαχικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούν στον λιμένα της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve.

Η Ελλάδα συνδράμει στην αποστολή ΝΑΤΟ Air Policing στην Αλβανία, στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο, με δύο F-16 από την 116 ΠΜ στον Άραξο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This