Αμερικανοί Γερουσιαστές: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ανισόρροπος» (video)

Λου Ραπτάκης και Στέφαν Πάππας μιλούν με σκληρά λόγια για την Τουρκία

Must Read

Η πρωτοβουλία μελών του Κογκρέσου να αποτρέψουν μεθόδευση του Τζο Μπάιντεν, ώστε να… προσπεραστούν οι κυρώσεις και μέσω τρίτων να γίνει πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ήταν καλά οργανωμένη και ιδιαιτέρως ισχυρή.

«Ενδεχόμενη πώληση F-16 θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της πλαγιάς οδού, κάτι που θα παρέκαμπτε το Κογκρέσο/αν συμβεί αυτό θα το σταματήσουμε μέσω νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας … Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος», έγραφαν μεταξύ άλλων στην επιστολή-προειδοποίηση οι βουλευτές.

Η κίνησή τους βρήκε μεγάλη υποστήριξη, τόσο εντός του Κογκρέσου, όσο και από καλά δικτυωμένες και με επιρροή οργανώσεις που βρήκαν την ευκαιρία να συσπειρωθούν κατά της Τουρκίας (π.χ. της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, της αρμενικής εθνικής επιτροπής, του Ινδουιστικού Αμερικανικού Ιδρύματος, του think tank Middle East Forum, των Αμερικανών Φίλων του Κουρδιστάν και του ελληνοαμερικανικού λόμπι HALC).

Δύο εκ των Γερουσιαστών που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Άντονι Μπλίνκεν, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Λου Ραπτάκης (Δημοκρατικός) και ο Στέφαν Πάππας (Ρεπουμπλικάνος), μίλησαν στον ΣΚΑΪ για την πρωτοβουλία αυτή και χρησιμοποιούν σκληρά λόγια για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ταγίπ Ερντογάν «ανισόρροπο»!

Λου Ραπτάκης

Για το σκεπτικό της επιστολής: «Η Τουρκία έχει στόχο να επεκτείνει την δύναμη της με στρατιωτικά μέσα, κάνοντας παραβιάσεις, με τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τις συμφωνίες οριοθέτησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία που με ακατανόητο τρόπο χωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο στη μέση, και εξαπολύοντας απειλές σε όλους τους γείτονες της. Οπότε, δεν χρειαζόμαστε μια επιθετική στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία».

Για την τουρκική απειλή να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά: «Το σαφές μήνυμα είναι, όχι αμερικανικοί εξοπλισμοί για την Τουρκία μέχρι η Τουρκία να γίνει καλός γείτονας και αν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει το Sukhoi 57, το αεροπλάνο, ας το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι θα ρισκάρουν να μείνουν όλα τους τα F-16 χωρίς ανταλλακτικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στόλος των F-16 να αχρηστευτεί. Οπότε, αν αποφασίσουν αν πάνε στη Ρωσία, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Για τις απειλές Ερντογάν να απελάσει 10 Πρέσβεις λόγω της υπόθεσης Καβαλά: «Αυτό που έκανε ο Ερντογάν ήταν μια μεγάλη γκάφα για την εξωτερική πολιτική. Ένα τεράστιο λάθος. Όχι μόνο στέλνει ένα λάθος μήνυμα στον κόσμο, επειδή απλώς και μόνο μιλήσαμε, αυτά τα κράτη μίλησαν εναντίον της Τουρκίας, της τουρκικής κυβέρνησης και της απολυταρχικής διακυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, αλλά είναι και μια ντροπή. Και επηρεάζει και την οικονομία. Η τουρκική λίρα έπεσε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για απέλαση, έτσι, πιστεύω ότι είναι η συνταγή της καταστροφής για τον πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Θα είναι καταστροφή και για τον τουρκικό λαό που θα υποφέρει από την υποτίμηση της λίρας και δείχνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ανισόρροπος».

Για τις επιθετικές αντιδράσεις της Άγκυρας στην ελληνο-αιγυπτιακή συμμαχία: «Δείχνει και πάλι την ιστορία της Τουρκίας. Πρώτα μπλέκεται στη Λιβύη, διεκδικώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” ότι τα τουρκικά σύνορα φτάνουν μέχρι την Κρήτη και καταλαμβάνει το μισό Αιγαίο. Αυτό καταδεικνύει ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει καλός γείτονας. Να δουλέψει με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ελλάδα, με την Κύπρο, να μην είναι επιθετική και οι αξιώσεις της δεν έχουν αντίκτυπο γιατί, όπως είπα πριν, πρέπει να σέβεσαι τα σύνορα κάθε χώρας».

Στέφαν Πάππας

Για το σκεπτικό της επιστολής: «Με το να αρνούμαστε την πώληση του F-35, να αρνούμαστε τα F-16, είναι ένα μήνυμα που τους στέλνουμε ότι κοιτάξτε, πρέπει να γίνετε καλύτεροι εταίροι με εμάς αν θέλετε να κάνουμε δουλειές, αν θέλετε να είμαστε σύμμαχοι. Οι σύμμαχοι δεν φέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και έτσι, πιστεύω είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε εξοπλισμούς σε κάποιον που είναι εχθρικός με την Ελλάδα και την ΕΕ και τον αμερικανικό λαό. Οι S-400 κατασκευάστηκαν για να καταρρίπτουν τα δικά μας αεροπλάνα, έτσι τα έφτιαξαν οι Ρώσοι. Οπότε γιατί να δώσουμε στην Τουρκία την τεχνολογία που θα μοιραστούν με τους Ρώσους; Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο κύριος Ερντογάν το καταλαβαίνει αλλά αυτό που θέλει να κάνει είναι να αυξήσει τη δύναμη του στην Ανατολική Μεσόγειο και να δει, ποιος ξέρει, τις φιλοδοξίες του να φέρει πίσω την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Για την τουρκική απειλή να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά: «Σίγουρα ελπίζω να μην το τραβήξει τόσο διότι αυτό προκάλεσε όλα τα προβλήματα, όταν ζήτησαν το πυραυλικό σύστημα S-400. Και αν αρχίσουν να ζητούν ρωσικά αεροσκάφη, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ, αλλά δεν θα είναι καλή η αντίδραση».

Για τις απειλές Ερντογάν να απελάσει 10 Πρέσβεις λόγω της υπόθεσης Καβαλά: «Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Ερντογάν και το καθεστώς του γιατί δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα, να απελάσει τους διπλωμάτες. Δεν είναι ο τρόπος να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη ή να φέρεσαι στους εταίρους σου».

Για τις επιθετικές αντιδράσεις της Άγκυρας στην ελληνο-αιγυπτιακή συμμαχία: «Έχουμε μια τριμερή σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και η συμφωνία για την ενέργεια είναι μόνο ένα βήμα για την ενοποίηση των οικονομιών μας και την δυνατότητα να εργαζόμαστε μαζί και να μοιραζόμαστε την ευημερία μας και δεν βλέπω καμία άλλη χώρα να αντιτίθεται σε αυτό, ειδικά στην ενέργεια. Δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, δεν βγάζουν κανένα νόημα για εμένα. Δυστυχώς, είναι ακόμη ένα δείγμα της παράλογης συμπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαρία Καρυστιανού: «Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη»

Αναφορά στην εμφάνισή της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η...

More Articles Like This