ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας…

Ο Χουλιαράκης, ο Λιάκος και ο Πιτσιόρλας, και η ιδιαίτερη συμπάθεια που δείχνει σε στελέχη της Κουμουνδούρου ο κεντρικός τραπεζίτης

Must Read

Δηλητηριάστηκαν οι σχέσεις του Λεωνίδα Κύρκου με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είχε εξομολογηθεί ο πρώτος, όταν κάποτε στη Βουλή, στη δεκαετία του ’80, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι εκφράζει «την Αριστερά του σαλονιού».

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Συμφώνησαν τότε πολλοί με αυτόν τον αφορισμό του Ανδρέα. Όχι γιατί παρέβλεπαν τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς, αλλά επειδή έβλεπαν ένα κομμάτι της βολεμένο σε καλά αμειβόμενες θέσεις να μιλά για την ανάγκη Δικαιοσύνης στη χώρα καθισμένο νωχελικά στο τζάκι και να σχολιάζει ψύχραιμα με ένα ποτό στο χέρι την ξένη ανέχεια.

Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», με βάση το οποίο ένα πολιτικό στέλεχος αλλάζει ένδυμα και από κει που υπερασπιζόταν την πολιτική, παίρνει μετεγγραφή στην ιδιωτική αγορά, ενδημεί στον συγκεκριμένο χώρο του λεγόμενου «3%». Τελευταίο παράδειγμα, ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε τώρα σύμβουλος του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, ενστάσεις πολιτικής αισθητικής. Στη Ν.Δ. βλέπουν καχύποπτα τον διορισμό του στη θέση του οικονομικού συμβούλου του Στουρνάρα.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν οι  μουρμούρες για τον «μονεταριστή» Χουλιαράκη, έναν από τους λίγους πολιτικούς στη χώρα για τους οποίους οι υπερόπτες και υψηλόμισθοι υπάλληλοι των αγορών τροϊκανοί εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια. Βεβαίως, όπως λέει στους κύκλους του ο Στουρνάρας, τα μυστικά της τράπεζας δεν κινδυνεύουν από τον Χουλιαράκη. Οπως αντίστοιχα δεν κινδύνεψαν και από τη Σκοτσέζα σύζυγο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έλεν Γκίμπσον, η οποία εργάζεται επί σειρά ετών σε κρίσιμο πόστο στη Διεύθυνση Επιθεώρησης των Τραπεζών.

Η αλήθεια είναι ότι ο… κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έτυχε συμπτωματικά να διατελέσουν και οικονομικοί σύμβουλοί του Τσίπρα. Ακόμα μία περίπτωση είναι ο Δημήτρης Λιάκος, συνομιλητής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα τραπεζικά θέματα, ο οποίος με επιμονή Στουρνάρα τοποθετήθηκε στη Eurobank. Εις ανταπόδοση της ευεργεσίας, λένε τώρα βιτριολικά στην Κουμουνδούρου, ο Λιάκος, όταν δημοσιοποιήθηκε το οικονομικό σχέδιο για την «αξιοποίηση» των κοινοτικών και εθνικών πόρων, επισήμανε, προκαλώντας ασήκωτη δυσφορία, ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να ασκείται προς την Επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά προς την κυβέρνηση, ενώ το εμπλούτισε με την αιχμή ότι είναι ατελέσφορη η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάει για «ασφαλιστικό-Πινοσέτ».

Όπως συμπλήρωσε, επιτείνοντας την ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για την έκθεση θα πρέπει να γίνει με επιστημονικούς όρους και δίχως κραυγές. Οι επιλογές Στουρνάρα επιβεβαιώνουν ότι έχει αυξημένη επιρροή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος (έγραψε πρόσφατα και ο «Βηματοδότης»), με εξαετή μάλιστα θητεία, παραμένουν η Όλγα Χαρίτου και ο Δημήτρης Σιδέρης. Αμφότεροι έχουν πολιτική καταγωγή από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επαγγελματική σχέση τους με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι τόσο καλή, ώστε στάθηκαν στο πλευρό του για την ανανέωση της θητείας του. Η στάση τους ακούγεται ότι προκάλεσε πικρά σχόλια και αρνητικές κρίσεις στην Κουμουνδούρου.

Παρ’ όλα αυτά, η στρατολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στουρνάρα συνεχίζεται. Με αποφάσεις του έχουν αναβαθμιστεί στελέχη όπως ο Γρηγόρης Στεργιούδης, ο οποίος από το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας βρίσκεται σήμερα -μετά την ολοκλήρωση της θητείας του- στην Επιτροπή Ελέγχου της ΤτΕ.

Στη χορεία των στελεχών που έχουν ανακαλύψει προ καιρού την κρυφή γοητεία της ιδιωτικής αγοράς, τυπικό παράδειγμα και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μέχρι τον Μάρτιο του 2015, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποθήκευσε ανενδοίαστα για έναν αιώνα τη δημόσια περιουσία, ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης το 2018, για να βρεθεί στο τιμόνι της AVIAREPS, ενός επιχειρηματικού ομίλου με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αεροπορικές υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, τουρισμού, αεροπορίας, logistics και cargo, όπως η Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρία Sky Express.

Από τα κινήματα και τις μειονότητες στην εξουσία – Μπλέξαν τις γραμμές τους

Αυτή η ώσμωση με τον σκληρό πυρήνα της ιδιωτικής αγοράς εξηγεί για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στα «ψηλά» διαμορφώνει θέσεις που ελάχιστα αφορούν τον λαό και την κοινωνία. Οι αντιφάσεις αυτές φαίνονται ξεκάθαρα και στο μέτωπο της στρατηγικής, όπου συγκρούονται δύο προτάσεις. Αφενός εκείνων που υποστηρίζουν πως η ψυχή του κόμματος βρίσκεται στα κινήματα και στις μειονότητες, όπως το 2012, παραβλέποντας, εκτός άλλων, ότι έχουν τώρα οι συνθήκες αλλάξει. Κι αφετέρου των «απέναντι» και βασικά των συμμάχων και συνοδοιπόρων, που υποδεικνύουν τον ανασφαλή μεσαίο χώρο, όπου δίνονται οι μάχες της πολιτικής επιβεβαίωσης. Στην ενδιάμεση περιοχή κοντοστέκεται αμήχανη η ηγεσία, αδυνατώντας να προτείνει κάτι περισσότερο από πολιτικές διαχείρισης της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αυτό το παραδέχονται και πολλά στελέχη του που δεν λογαριάζουν «γραμμές», είναι ένα κόμμα χωρίς προγραμματική πρόταση για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στη χώρα. Το χειρότερο για αυτόν είναι ότι δεν υφίσταται καν ένα ενιαίο κέντρο ούτε κοινά συμφωνημένες θέσεις, με αποτέλεσμα καθένας να βγαίνει στον εξώστη και να λέει ό,τι του κατέβει από το δικό του πρίσμα. Παράγεται έτσι, όπως διαπιστώνουν στα πολιτικά στέκια, ένα κακόηχο θέαμα, όπου τα κομματικά στελέχη επιδίδονται σε άγονους καβγάδες σε δημόσια θέα.

Σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» κάπως αυτήν την άχαρη κατάσταση η ηγεσία δυναμώνει το μήνυμα ότι οι κάλπες είναι πλέον κοντά προκειμένου νατονώσει την κομματική αυτοπεποίθηση που βρίσκεται στα τάρταρα. Ο ίδιος ο Τσίπρας δηλώνει τώρα σε μια άσκηση ψυχολογικής ενδυνάμωσης ότι είναι πιο έτοιμος να κυβερνήσει από ποτέ, καθώς έμαθε από τα λάθη του και είναι ώριμος να ξαναπιάσει το τιμόνι. Το κακό, λένε στα καφενεία, είναι ότι όλοι μαθαίνουν στην πλάτη μας…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This