Μυστική διπλωματία του Μητσοτάκη και με την Αίγυπτο!

Καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν 

Must Read

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε χθες ο πρωθυπουργός στο Ελ Αλαμέιν, και στην ατζέντα των δύο ηγετών κυρίαρχη θέση είχαν τα ενεργειακά, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και το Μεταναστευτικό.

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους. Δηλώσεις έκανε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε (στην ΕΡΤ) για «επαναβεβαίωση του στρατηγικού βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι «οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές, δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς» τόνισε.

Αυτή η ερώτηση-απάντηση έχει άμεση σχέση με την αναβάθμιση των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας που επιχειρείται τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Εντογάν τον προηγούμενο Μάιο στην προεδρία της Τουρκίας. Όπως προκύπτει από την απάντηση του πρωθυπουργού, το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ τους, όμως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αρνήθηκε ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου αλλά υποστήριξε πως με τον κ. Σίσι «επαναβεβαιώσαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά», ενώ σημείωσε πως συζήτησαν «και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Θυμίζουμε πάντως ότι μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τού τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και συμφώνησαν στην άμεση αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών. Επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε επισκεφθεί την Τουρκία και με τον τότε ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν προετοιμάσει το έδαφος για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και για μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέβαλε πριν από μερικές μέρες την επίσκεψή του στην Τουρκία, που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου, λόγω της συμμετοχής του στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής που άρχισε την ίδια μέρα στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα τουλάχιστον με διαρροές στον Τύπο από αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές. Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. «Με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ηταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία» δήλωσε σχετικά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στην Αίγυπτο και τον Ιούνιο του 2021, όταν είχε συναντηθεί ξανά με τον κ. Αλ Σίσι στο Κάιρο.

 






Σχέδιο για να έρθουν στη χώρα μας περισσότεροι Αιγύπτιοι εργάτες

Περισσότερο εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο στην Ελλάδα θέλει να φέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέμα που συζητήθηκαν αναλυτικά στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι η Αίγυπτος θα βοηθήσει στις σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις κατασκευές. «Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέδεσε το θέμα αυτό με τη «νόμιμη μετανάστευση», λέγοντας πως «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», ενώ έκανε γνωστό ότι με τον κ. Σίσι αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου με την παρουσία πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν τη σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου, και των δύο λαών μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, είπε ότι η συνάντηση ήταν «σύντομη αλλά παραγωγική» και σημείωσε πως με τον πρόεδρο Σίσι έχει μια εξαιρετική προσωπική σχέση. «Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκανε, να στηρίξει την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών» πρόσθεσε.  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This