Περίεργος «αποκεφαλισμός» του Κύπριου υπουργού Άμυνας

Must Read

Αμείλικτα ερωτήματα γεννά η απόφαση του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον… αποκεφαλισμό του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά τη διάρκεια του τελευταίου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία» πως η απομάκρυνση του Μιχάλη Γιωργάλλα έγινε επειδή ο τελευταίος επέμενε στην ανάγκη ανασύστασης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Η «Εστία» είχε αποκαλύψει πως «ο Μιχάλης Γιωργάλλας απομακρύνθηκε, πληρώνοντας την επιμονή του να προχωρήσει στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ η θέση του για την αναβίωση του αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου ενοχλούσε, όπως φαίνεται, κάποιους κύκλους στην Αθήνα, που προωθούν τη συνδιαλλαγή με την Τουρκία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κατά τις βουλές της Αγκυρας, μην αναγνωρίζοντας την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Την αποκάλυψη της εφημερίδας σχολίασε στον κυπριακό Τύπο και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, τονίζοντας ότι «δεν έχω να δηλώσω τίποτα», δηλαδή δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2023 ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική δημόσια τηλεόραση είχε τονίσει πως Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται για την ενίσχυση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, λέγοντας πως γι’ αυτό τον λόγο η Κύπρος προχωρεί σε συμπράξεις στα εξοπλιστικά με Ε.Ε., ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) απετέλεσε μια εμβληματική στιγμή και μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, μετά το 2009 έπεσε σε παρακμή και, εν τέλει, σε κατάργηση, με τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια της Κύπρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This