Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής για το ΕΣΠΑ

Must Read

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, τη συμβολή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και τη σπουδαιότητα εκπόνησης εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αν και είναι θετικός ο απολογισμός, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με κάθε τρόπο τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και ανέλυσε τις διαστάσεις και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Επεσήμανε ότι «η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωφεληθεί σημαντικά από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Με ευρωπαϊκές πιστώσεις αναβαθμίσαμε επί χρόνια τις υποδομές μας, κάναμε σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενισχύσαμε σημαντικά ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, δυναμώσαμε όμως ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή».

Ωστόσο, σημείωσε πως αν και ο απολογισμός είναι θετικός «δεν έλειψαν οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι εξηγούνται είτε η μικρή απορρόφηση κονδυλίων, είτε συχνά η ένταξή τους σε προγράμματα με χαμηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και το κυριότερο, σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Λειτουργώντας αποσπασματικά διατέθηκαν σε μεμονωμένες δράσεις και δυστυχώς συχνά χωρίς σύνδεση με τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This