Δευτέρα 2/8/2021

Το νέο εμβόλιο της Novavax έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90%

Περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού

Ακόμη ένα όπλο στη μάχη για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού φαίνεται πως θα έχει σύντομα στα χέρια της η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς χθες η Novavax Inc ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της δείχνουν πως είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά του Covid-19 για διάφορα παραλλαγμένα στελέχη του.

Η έρευνα, στην οποία μετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, θέτει τη Novavax σε καλό δρόμο προκειμένου να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ και αλλού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρία.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, τα οποία χαρακτηρίζονται παραλλαγές που ανησυχούν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη Novavax.

Οι εθελοντές

Το εμβόλιο αυτό ήταν κατά 91% αποτελεσματικό μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων Covid-19. Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής Ερευνας και Ανάπτυξης της Novavax Γκρέγκορι Γκλεν. «Πρακτικά μιλώντας, είναι πολύ σημαντικό ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει κατά ενός ιού που μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς» σημείωσε στο Reuters ο Γκλεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιό της ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Στις παρενέργειές του περιλαμβάνονταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες, και αυτές ήταν εν γένει ήπιες. Συγχρόνως, μόνος ένας πολύ μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιγράφηκαν ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή 100.000.000 δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150.000.000 δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρία.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Novavax

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ