Ο Ράμα δίνει «χρυσή βίζα» με 100.000 δολάρια

Must Read

Το νέο εύρημα του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα είναι να μετατρέψει την Αλβανία σε φορολογικό παράδεισο. Ο Ράμα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο στο Λονδίνο (13th Global Citizenship Conference), που διοργάνωσε το IMC (Investment Migration Council), με κεντρικό θέμα την προσέλκυση επενδύσεων και συγκεκριμένο topic την πώληση «χρυσών» ιθαγενειών σε ξένους επενδυτές.

Ο ίδιος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προοπτική προσχώρησης της χώρας του στο club των χωρών που αξιοποιούν, για οικονομικούς και άλλους λόγους, την πώληση των λεγόμενων «χρυσών» διαβατηρίων, προσδιορίζοντας την τιμή εκκίνησης στα 100.000 ευρώ.

Στο ίδιο φόρουμ συμμετείχαν, εκτός του Ράμα, ο πρωθυπουργός της Αγίας Λουκίας (Καραϊβική), υπουργοί από τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο και διπλωμάτες από την Αντίγκουα, τα νησιά Μπαρμπάντος, αλλά και… τη δική μας Κύπρο!

Όλες οι παραπάνω χώρες έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα στην κούρσα των φορολογικών απαλλαγών, με σκοπό την προσέλκυση χρημάτων που δεν είναι πάντοτε καθαρά και κατά τεκμήριο προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από παράνομες δραστηριότητες (αν δεν υπόκεινται σε διμερείς με άλλα κράτη συμφωνίες), λόγος για τον οποίο τέτοιου τύπου παροχές ευνοούν παράλληλα τη ροπή προς τη διαφθορά, με την οποία το σημερινό καθεστώς των Τιράνων είναι συνυφασμένο.

Σε μια τέτοια προοπτική η Αλβανία θα μετατραπεί σε διεθνές καταφύγιο παραβατικότητας, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ξένοι επενδυτές θα δραστηριοποιηθούν και στις περίφημες αναπλάσεις που έχει εκπονήσει ο Ράμα για τη δήθεν τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, υφαρπάζοντας και καταπατώντας τις περιουσίες των Ελλήνων της Β. Ηπείρου.

Παράλληλα, το παραπάνω πλαίσιο ευνοεί τη μεταφορά – εισαγωγή χρημάτων από τρίτες χώρες, μέσω επιχειρηματιών, την ώρα που η Τουρκία καραδοκεί να εισχωρήσει ακόμα βαθύτερα στον οικονομικό σκελετό της Αλβανίας.

Αντιμέτωπος με τη διεθνή κατακραυγή για τις σχέσεις του ίδιου, μελών της κυβέρνησής του και κρατικών λειτουργών με το μαύρο ναρκοχρήμα, ο Ράμα δεσμεύτηκε για 10ετή παραχώρηση «χρυσού» διαβατηρίου με ελεύθερη κίνηση του επενδυτή στη χώρα του για 10 χρόνια. Δηλαδή, για 10 χρόνια ο αγοραστής θα κινείται χωρίς φόρους, αρκεί… να καταβάλει το παραπάνω αντίτιμο, αγοράζοντας (χρυσό) αλβανικό διαβατήριο, και να κάνει επενδύσεις.

Τέτοιου τύπου business εκνευρίζουν τις Βρυξέλλες, που όμως δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στα δικά της κράτη-μέλη, καθώς η χορήγηση υπηκοότητας θεωρείται «εθνικό δικαίωμα». Παρούσα στο forum ήταν η νέα αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, η οποία θα όφειλε να αξιολογήσει τα νέα κόλπα του Αλβανού πρωθυπουργού στην προοπτική προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This