Κατά της εκτροπής του Αχελώου οι Δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου

Must Read

Ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία αποφάσισε να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, ενώ στην ίδια γραμμή τάσσεται και ο Δήμος Μεσολογγίου, που υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα χθες.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ως εισηγητής κατά την συνεδρίαση του ΔΣ ανέφερε τα εξής: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο φαραωνικού χαρακτήρα το οποίο έχει αποτραπεί, μέχρι σήμερα, μέσα από πέντε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεν προβλέπεται σε κανένα από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειλικρινά, δεν υπάρχει λογική απάντηση γιατί ξεκίνησε η συζήτηση και γιατί συνεχίζεται. Ένα όμως είναι σίγουρο. Θα συνεχίσουμε συντονισμένα τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να προσβάλλουμε κάθε πρόθεση προώθησης της εκτροπής.
Δεν μπορεί να πηγαίνουμε μπροστά με παλιές συνταγές. Όλες οι σύγχρονες χώρες έχουν ακυρώσει παρόμοιες αποφάσεις.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, κατά της εκτροπής της λογικής και υπέρ του σεβασμού των Δικαστικών Αποφάσεων και των Νόμων της Πατρίδας μας».

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο της Εκτροπής του Αχελώου περιλαμβάνει υδροηλεκτρικά έργα για παραγωγή φθηνής και ανανεώσιμης ενέργειας, που, όμως, είναι αμφιλεγόμενα λόγω πιθανών συνεπειών στο περιβάλλον.

Συντάσσονται και στο Μεσολόγγι

Ταυτόχρονα, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου συζητήθηκε η φημολογούμενη επαναφορά της Εκτροπής και έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις και, καταληκτικά, αποφασίστηκε να απορριφθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο πλήττει σφόδρα το Νομό και τις οικολογικές ισορροπίες σε μια χρονική συγκυρία που η κατεύθυνση είναι τελείως διαφορετική, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ψήφισμα Δ.Σ. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

«Η επαναφορά της πιθανότητας Εκτροπής του Ποταμού Αχελώου στη δημοσιότητα, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία κι αντιδράσεις, οι οποίες ασφαλώς αναφέρονται στις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου στα οικοσυστήματα των υγροβιοτόπων της Αιτωλοακαρνανίας. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε μια περιοχή η οποία στηρίζει τον βασικό άξονα της οικονομίας της στον Πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ο Αχελώος δεν μπορεί να εκτραπεί ούτε μερικώς ούτε καθολικά. Οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά αποτελούν την επιστημονική τεκμηρίωση της πάγιας θέσης των Αιτωλοακαρνάνων Κατά της Εκτροπής.

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του σε τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύοντας ότι κάθε παρέμβαση στο υδάτινο σύστημα του ποταμού, θα είναι καταστροφική. Η διασφάλιση του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων του, θα πρέπει να είναι αξίωμα για κάθε χώρα.

Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει «σήμα κινδύνου» με την διαπιστωμένη κλιματική αλλαγή λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον, δεν είναι δυνατό η ελληνική πολιτεία να συζητά με οποιοδήποτε τρόπο την διατάραξη της ισορροπίας του.

Για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τους υπόλοιπους Δήμους και φορείς του Νομού και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας κατά της Εκτροπής του Αχελώου, θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This