Τύμπανα πολέμου στην Αν. Μεσόγειο… Ρητή εντολή στο ΠΝ: «Υπερασπιστείτε την εθνική κυριαρχία μας»

Must Read

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τη στιγμή κατά την οποία το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άφηνε πίσω του το λιμάνι της Αττάλειας και ξεκίνησε να εφαρμόζει τα τουρκικά σχέδια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Δείτε ακόμα: Ο Τολμών Νικά!

Η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει πλέον αρχίσει και οι στόλοι των δύο χωρών βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον. Η αναμενόμενη αντίδραση της Άγκυρας, που είχε προαναγγελθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών βάζει φωτιά σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δείτε ακόμα: Τουρκικός χάρτης των δραστηριοτήτων του Oruc Reis που παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – «Η Ελλάδα δημιουργεί ένταση»

Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση δύο τουρκικών NAVTEX, η πρώτη ανάμεσα στο Καστελόριζο και στη Ρόδο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και η δεύτερη για έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οδηγεί τις δύο χώρες σε σύγκρουση, μια ξεκάθαρη επιλογή της τουρκικής πλευράς. Το Πολεμικό Ναυτικό απάντησε άμεσα με την έκδοση αντι-NAVTEX και την πλήρη ανάπτυξη του στόλου, με σαφείς εντολές για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης σηματοδοτήθηκε από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό την επισκόπηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και την εξέταση των τρόπων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Η εικόνα του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου να εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου φορώντας την παραλλαγή του έδωσε ένα μήνυμα που δεν απευθυνόταν μόνον στην Άγκυρα, αλλά και στον διεθνή παράγοντα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αρκέστηκε να στείλει το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά επιχειρεί να κερδίσει τον «πόλεμο της εικόνας», καθώς έπειτα από μέρες κλειστού πομπού, όταν το τουρκικό σκάφος μπήκε 10 μίλια εντός της ελληνικής ΑΟΖ, φανέρωσε τη θέση του και συνεχίζει. Θέση από την οποία είχε ήδη απλώσει καλώδια, τα οποία χρησιμεύουν στις έρευνες για φυσικούς πόρους στον βυθό. Γύρω του τουρκικά ελικόπτερα επιχειρούν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, που οι πάντες γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Πλησίον του πολιτικού σκάφους και των πολεμικών που το συνοδεύουν, φρεγάτες του Πολεμικού, οι οποίες σε τακτά χρονικά διαστήματα το καλούν να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά του και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της χώρας μας.

Παρότι το τουρκικό ερευνητικό δεν μπορεί να κάνει έρευνα, όπως διαβεβαιώνεται από τις ελληνικές πηγές, υποκρίνεται ότι ακριβώς αυτό κάνει, προκειμένου να θεμελιώσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι ποια ακριβώς είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει η ελληνική πλευρά και πότε η Τουρκία θα την ξεπεράσει.

Αυτή άλλωστε φαίνεται ότι είναι η διακηρυγμένη θέση του χρονικά πλέον πιεσμένου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διακήρυξε ότι η Τουρκία θα «ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της». Αργότερα, βέβαια, φρόντισε να εξασφαλίσει και ένα «άλλοθι», δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν θα δεχθεί να «περιοριστεί στις ακτές» της.

Η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο όμως, που προκαλείται από την τουρκική επιθετικότητα, έρχεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και φέρνει τους «παίκτες» ενώπιον των ευθυνών τους. Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ, στον οποίο τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που οδήγησε τον δεύτερο σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Γερμανία, που υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ε.Ε., αλλά και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδιά της για επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές δράσεις προκλητικές.

Σίγουρα πάντως δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη τύπου Rafale έφτασαν στην Κύπρο μαζί με ένα C-130.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, ενώ ήδη ενημέρωσε την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This