Γαλλικά μαχητικά στην Κρήτη, γαλλική φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά οι τουρκικές ονειρώξεις για τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται (video)

Must Read

Την ώρα που το Oruc Reis πλέει ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά τη σύντομη έξοδό του το βράδυ της Τετάρτης, δύο γαλλικά μαχητικά Rafale σταθμεύουν στη Σούδα, ακολουθώντας τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν για ενίσχυση της ελληνογαλλικής συμμαχίας. Παράλληλα, το φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, η εφημερίδα Yeni Şafak, γράφει πως «σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα, πρώτος στόχος των τουρκικών Ε.Δ. θα είναι τα νησιά του Αιγαίου»!

Δείτε ακόμα: Έκτακτη επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ – «Καρφώνει» την… Ελλάδα ο σουλτάνος για ένταση στη Μεσόγειο!

Στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη, αναφερόμενη και στο θέμα της αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών.

Η Yeni Şafak παρουσιάζει το τουρκικό αφήγημα για τα 16 ελληνικά νησιά, αλλά και για τα υποτιθέμενα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK», με την οποία η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους.

Μάλιστα, σε μια άλλη τουρκική εφημερίδα, την Sozcu, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατος ναύαρχος και αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, υποστηρίζει πως οι νησίδες Ρω και Στρογγυλή γύρω από το Καστελόριζο είναι τουρκικές και η Ελλάδα «τις κατέχει παράνομα»! Θέτει, έτσι, θέμα διεκδίκησης από την Τουρκία των συγκεκριμένων νησίδων!

Rafale στη Σούδα, γαλλική φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο – Eντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξανά το Oruc Reis

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, που ενισχύθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο,  πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση των δύο χωρών στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Τα δύο γαλλικά μαχητικά Rafale που βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, πέταξαν το πρωί (σ.σ. πάνω από τον θαλάσσιο χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία μάλιστα για έρευνες με το Oruc Reis) με προορισμό την Κρήτη, όπου και θα σταθμεύσουν.

Η φρεγάτα La Fayette βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας: «Μαζί με το ελικοπτεροφόρο PHA Tonnerre που βρίσκεται εν πλω για παροχή βοήθειας στο Λίβανο θα βρίσκεται και η φρεγάτα La Fayette, η οποία επισκέφθηκε τη Λάρνακα και συμμετείχε σε θαλάσσια άσκηση μαζί με το ελληνικό ναυτικό. Αυτή η στρατιωτική παρουσία στοχεύει στην ενίσχυση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και στην επιβεβαίωση της προσήλωσης της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουρκία, ανακοινώνοντας την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ, για να λάβει απάντηση και ευχαριστώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στα γαλλικά, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει μάλιστα τον Πρόεδρο της Γαλλίας «αληθινό φίλο της Ελλάδας».

Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έκανε στροφή προς τα δυτικά βάζοντας πορεία ξανά για την περιοχή στην οποία βρισκόταν πριν από δύο ημέρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν ως έχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διπλωματικό σπριντ της Ελλάδας συνεχίζεται, με πρώτη στάση στο Ισραήλ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από το πρωί στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με  τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βιέννη για έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ενώ για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This